BALKANLARI; ERMENİ SAVAŞ BAKANI SAYESİNDE SAVAŞ BİLE YAPMADAN TERKETTİK. ORDULARIMIZIN HAİNCE TERHİS EDİLMESİNİ SAĞLAYIP BALKANLARIN ELİMİZDEN ÇIKMASINA SEBEP OLAN ÜNİFORMASI MADALYALARDAN GÖZÜKMEYEN ERMENİ KÖKENLİ BİR OSMANLI PAŞASININ HİKAYESİDİR.
GABRİYEL NORADONKYAN
1852’de İstanbul’da doğar, Ekmekçibaşı Krikor ağanın oğludur. Kadıköy Frerler Okulundan mezun olur. 1870’de 18 yaşında iken Dışişleri Bakanlığı Yazı İşleri Şubesinde memur olarak devlet hizmetine başlar. Yüksek öğrenim için Paris Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt olur ve 1875’de bu Fakülteden mezun olur. Dışişleri Yazı İşleri Şubesinde özel habercilik görevine atanır.
1878-1881 tarihleri arasında Dışişleri’nde gayet önemli görevlerde bulunur. 1881’de Çetine Elçiliğinde birinci sekreterliği ve 1883’de Dışişleri Hukuk Müşavirliği’ne atanır, çeşitli siyasi ve hukuki komisyonlarda görev yapar. Bir ara, Hukuk Fakültesi’nde siyasal ve uluslar arası hukuk dersleri verir.
1905’te Romanya Hükûmet’inde Bayındırlık Bakanı olarak görev alır. Bu sırada, Almaya ile ticaret, Sırbistan demiryollarının birleştirilmesi, İran’la haberleşme işlerini yürütür. Mehmet Kamil Paşanın kurduğu 3.Hükümette, 07.08.1908’de Ticaret ve Ziraat Bakanı olur. 1909 tarihinde Hüseyin Hilmi Paşanın kurduğu 1.Hükümet, 04.1909 tarihinde Ahmet Tevfik Paşanın kurduğu 1.Hükümet, 1909 tarihinde Hüseyin Hilmi Paşanın kurduğu 2.Hükümette Ticaret ve Ziraat Bakanı olur ve Ocak 1910’da görevi sona erer.
02.08.1908’de Bayındırlık Bakanlığı kaldırılarak Ticaret ve Ziraat Bakanlığına bağlanır. 1912 tarihine kadar bu Bakanlık bünyesinde kalır, bu süre içinde, adı geçen bakanlık aynı zamanda kaldırılan Bayındırlık Bakanlığının görevlerini de yapmakta olup, Bu sırada; Rumeli demiryollarının sorunları için çaba sarf ettiği belirtilmektedir.
Naradonkyan, 2.Meşrutiyette, İttihat ve Terakki Partisi iktidarında 1912’de Gazi Ahmet Muhtar Paşa hükümeti ile 29.10.1912 – 23.01.1913 tarihleri arasında 4. Mehmet Kamil Paşa hükümetinde Dışişleri Bakanı olur. Aralık 1908’de Osmanlı Meclisi Ayanı (Senatör)’lığına atanır ve bu görevi 1916’ya kadar 8 yıl devam ettirir.
Fethi Okyar’ın “3 Devirde Bir Adam” isimli eserinde, Sultan Abdülhamit, sırada muhafızı olan Fethi Okyar’a, yeni Hükümet’te kimlerin Bakan olarak görev aldığını sordu “Gabriel Noradonkyan Efendinin Dışişleri Bakanı” olduğunu söyleyince SULTAN ABDÜLHAMİD HİDDETLENEREK“ Bu tercihler, belli meselelerin halli için faydalı, hatta zaruri idi der. Fakat harp halinde Savaş Bakanlığı kadar önemli Dışişleri Bakanlığına Türk’ten gayrisine emanet etmek olur mu?” dediği belirtilmektedir.
Güya Sevr Barışı denilen ihanet sürecinin başlangıcı olarak kabul edilen (1911-1912 Türk-İtalyan (Trablusgarp) Harbi’ni sona erdiren) 1912 tarihli Uşi Antlaşması Gabriel Noradonkyan döneminde imzalanmıştır. Bu anlaşmayla, Libya ve 12 adalar sessiz sedasız ve bir oldu bittiyle Osmanlı’dan koparıldı. Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp yenilgisi ile adeta Balkan Harbi’nin başlamasına zemin hazırlandı.
Noradonkyan, Balkan Harbi’nden önce Osmanlı Meclisi’nde yaptığı bir konuşmada “Balkanlar’dan imanın kadar eminim… Şu harp (Türk-İtalyan Harbi) esnasında dahi Balkan Hükûmetleri ile münasebetlerimiz pek samimi olarak devam ediyor.” diyerek yanıltıcı beyanlarda bulunurken benzer sözleri Bakanlar Kurulu toplantısında (LÜTFEN DİKKATLİ OKUYUNUZ )“harp çıkmayacaktır diyorsam inanınız efendim” diyerek yanıltma ve yalanlarını pekiştiriyordu.
Noradonkyan’ın yalan ve aldatmaları sonucu Türk-İtalyan Harbi için eğitilmiş 60 bini Rumeli’de olmak üzere, 120 taburdan oluşan 100 bin savaşçı Türk askerini savaştan bir hafta önce Başbakan Gazi Ahmet Muhtar Paşa ve Harbiye Bakanı Nazır Paşa’ya terhis ettirerek ihanetini sergiliyordu.
Kışlalardan terhis edilen askerler, daha evlerine ulaşmadan Balkan Seferberliği ilan edildi. Böylelikle, 150 yılda fethettiğimiz “evladı fatihan” da denilen “Balkan” coğrafyası 15 gün içinde Ülkemizden koparıldı.
Göğsünde onlarca madalyalı ekmeğini yediği ülkesinde savaş rüzgarları estiği bir sırada, Dışişleri Bakanlığı gibi en önemli bir görevden istifa etmesi ve arkasından ülkeyi terk etmesi (kaçması); İNSANLIĞA,KADİRŞİNASLIĞA VE VATANSEVERLİĞE SIĞMAMIŞTIR. Bu sinsi davranışın neticesi dikkatle izlenmesi gerekir.
Osmanlı Devleti’nin her türlü nimetlerinden faydalanan Noradonkyan Efendi, 1914-1918 tarihindeki Birinci Dünya Savaşı’nda ülkemizi istila isteyen saldırgan düşman askerleriyle işbirliği yapan Ermeni komitelerine hiç tereddüt etmeden desteklediği belirtilmektedir.
1919-1923 tarihinde Türk İstiklâl Harbi’nde, Lozan Konferansı öncesi ve görüşme sırasında Avrupa’nın çeşitli yerlerinde Türkiye aleyhine çalışan heyetleri teşvik etmiş ve Ahoranyan, Hadisyan, Paşalyan’dan oluşan ve Doğu Anadolu’da bir “Ermeni Yurdu” kurulmasını şiddetle savunan Ermeni heyeti olarak Lozan tali komisyonuna muhtıra ve raporlar sunmuştur. Noradonkyan efendi 1941’de öldü ve “Actes İnternationaux de I’Empire Ottoman” isimli bir kitabı vardır.
Kendisinin, Osmanlı Devleti’nden Ula 2. sınıf Osmaniye, Ula 1. sınıf Mecidiye ve 1894’de de Bâla yüksek rütbeleri kazandığı, ayrıca İran, Sırbistan, İtalya, Fransa, İspanya Devletleri tarafından nişanlar verildiği belirtilmektedir.
KEŞKE HEPİMİZ ERMENİ’YİZ’ YERİNE ‘’HEPİMİZ İNSANIZ ‘’DİYEBİLSEYDİK.
(Osmanlının elinden Balkanların gitmesine neden olan Ermeni uyruklu Osmanlı Bakanı Noradonkyan )
ISPARTA
1 saat önceISPARTA
5 saat önceISPARTA
5 saat önceISPARTA
5 saat önceISPARTA
6 saat önceVİDEO GALERİ
6 saat önceISPARTA
7 saat önceISPARTA
1 gün önceISPARTA
2 gün önceISPARTA
2 gün önce