Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cengiz Çetin

ACABA KİM

Şüphesiz tek gündemimiz, kimin başbakan olacağıdır.

Köylümüzden kentlimize, okumuşumuzdan, okumamışımıza, siyasetçiden, bürokrata kadar herkes bir ya da birkaç ismi başbakan olacak adaylar arasında zikrediyor.

Transfer piyasasının son gözdesi 2B’den ilham almış olacak ki, başbakan adaylarını “3B” şeklinde formüle ediyor. Birinin tamam dediğine diğeri olmaz deyip, başka bir ismi meydana sürüyor.

Doğaldır ki, herkes tahminini Sayın Cumhurbaşkanı’nın bir sözüne, hareketine ya da tavrına dayandırmaya çalışıyor.

Mesela geçen hafta İstanbul’da Cumhurbaşkanının makam arabasına alması, anında Numan Bey’e oynayanların tezini güçlendirdi.

Bu tür değerlendirmeler isim açıklandığı güne kadar devam edecektir.

Geçmişte hafızamda iz bırakan böyle bir başbakanlık toto, Demirel Cumhurbaşkanı olduğunda DYP genel başkanlığı ve başbakanlık için adayların birine işaret, diğerine icazet bir başkasına da onay (Çiller) verdiğinde oynanmıştı.

Tam da ona yakışır bir oyun.

Başbakan Davutoğlu’nun 2014’te bu göreve getirilmesinde “ismi” hemen ön plana çıktığı için çok fazla bir tahmin furyasına zaman kalmamıştı.

Bugün ise durum çok farklı.

Hepimizin merakla cevap aradığı “27. Başbakanın kim olacağı” sorusu büyük ihtimalle önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanının “işareti” ile noktalanacaktır.

Peki, Cumhurbaşkanı başbakanlık koltuğu için kimi, niçin işaret eder?

Doğal olarak, Sayın Erdoğan, Başbakanı belirlerken kılı kırk yarıp, enine boyuna düşünerek ve gerekli istişareleri yaptıktan sonra bir neticeye varacaktır.

Dilerseniz onun bu düşünce yolculuğuna biz de katılalım ve adaylar üzerine bir tahmin yürütelim;

-Eğer Erdoğan hissî bir karar verirse, Başbakan Berat Albayrak’tır.

Hiç şüphesiz Albayrak, donanımlı ve geleceği olan bir siyasetçidir. Aynı zamanda Ak Gençliğin desteğini en fazla alan başbakan adayıdır. Ancak, “Damatlık müessesi” daha çok Osmanlılarda işlediği için, benim düşüncem bu dönemde düşünülmeyeceği yönündedir.

-Eğer Erdoğan vicdanî bir karar verirse, Başbakan Bekir Bozdağ’dır.

Bekir Bey, verilen her görevi “gözlerimi kaparım vazifemi yaparım” şuuru ile ifa etti. Kendisine güvenenleri hiç mahcup etmedi. Hatta çıtayı beklentilerin hayli üzerine yükseltti. Farklı toplum katmanlarınca da takdir edilen bir siyasetçidir. Ancak, vicdanında var olsa da, Erdoğan’ın diğer duyuları tarafından başbakanlık için şansı yeterli değil.

-Eğer Erdoğan fikrî bir karar verirse, Başbakan Numan Kurtulmuş’tur.

Çok parlak bir akademik kariyer sahibi olan Numan Bey, İlim Yayma Cemiyeti ile irsi bağlarla bağlı. 1998’de geleneğin üstadı merhum Erbakan’la Fazilet Partisi’nde başladığı siyasi kariyeri HAS Parti ile kendi çapında zirveye ulaştı. AK parti ile bütünleşme sürecinde ise geldiği günden beri yükselişini sorunsuz şekilde devam ettirdi. Herkes gibi o da bu yükselişin mutlu sona ulaşmasını gayet tabi arzulamaktadır. Fakat bu siyasi deneyim ve yüksek irtifalı seyir, geçiş dönemleri için uygun mudur, emin değilim.

-Eğer Erdoğan gelenekçi bir karar verirse, Başbakan Mehmet Ali Şahin’dir.

Mehmet Ali Bey, AK Parti tarihinin ilk beşinde yer alan kıdemli ve tecrübeli bir siyasetçidir. Her görevi rahatlıkla ifa edebileceğini icraatı ile ispatladı. Ancak, bulunduğumuz noktanın özellikleri, bana Mehmet Ali Bey’le bire bir örtüşmüyor gibi geliyor. Cumhurbaşkanının adaylar listesinde olduğunu düşünüyorum.

-Eğer Erdoğan sürpriz bir karar verirse, Başbakan Mehmet Müezzinoğlu’dur.

Mehmet Bey, ismi adaylar arasında var olan, Cumhurbaşkanının da güvendiği isimlerden biridir. Bu güvenin, onu iki numaralı koltuğa taşımaya yeterli olduğu kanaatinde değilim.

-Eğer Erdoğan kalbî bir karar verirse, Başbakan Binali Yıldırım’dır.

Binali Bey, Erdoğan’ın ilk İBB Başkanı olduğu 1994’ten beri yanından hiç ayırmadığı isimlerdendir. İstanbul’da ulaştığı başarı, sonradan gireceği siyasi hayatında da artarak devam etti. 58. Hükümetten beri kısa bir ara hariç yürütmekte olduğu bakanlık görevinde popülaritesi imza attığı dev projelerle ülke sınırlarını aştı. 2014’te Davutoğlu ile kafa kafaya girdiği yarışı son düzlükte kaybetti. Cumhurbaşkanı; kırmamak için, o günden beri Binali Beye özel bir itina gösterdi. Başbakanlık için en şanslı aday olduğu tartışmasızdır. Ancak, benim düşüncem Sayın Erdoğan’ın Binali Bey’i, 2 numaralı koltuğa başkanlık sisteminde oturtacağı yönündedir.

-Eğer Erdoğan aklî bir karar verirse, Başbakan İsmet Yılmaz’dır.

Muhtemelen okuyucularımın en çok karşı çıkacağı bu öngörümdür. Haksız da sayılmazlar.

Ancak, geçen dönem 2 numaralı koltuğa hangi özellikleri ile oturtuldu ise, Başbakanlığa da aynı gerekçelerle oturtulmaması için bir neden göremiyorum. İsmet Bey, adı en az bilinen ama işini en iyi yapan bakanlardan biridir. Sadece bu yönü bile onun Başbakanlık koltuğuna oturmasını sağlayabilir. Belki de onun bu “sessiz başarısı” muhataplarda “sesli bir etki” yapmaktadır. Geçiş döneminin başbakan profiline en uygun isim olduğu herkesçe kabul edilen yalın bir gerçektir.

Sayın Erdoğan, benim ve diğer tahminlerin aksine, ismi hiç gündeme gelmeyen birini Başbakan olarak işaret eder mi?

Sanmam!

Evet bunlar bizim “sessiz” düşüncelerimiz idi.

Hiç şüphesiz önemli olan Sayın Erdoğan’ın ne düşüneceği ve daha da önemlisi kaderin kime güleceğidir.

Bize de bir gün güler inşallah(!).

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER