Isparta gülcülüğünde ilkleri gerçekleştiren Sebat Gülyağı Fabrikası hem tarım hem de sanayide atak yapmaya devam ediyor.
Isparta’da ilk organik gül üretimi, serada gül yetiştiriciliği gibi çalışmalara imza atan Sebat Gülyağı Fabrikası dünyada sadece iki ülkede üretilen Moleküler Distilasyon cihazını kendi bünyesinde üretti.
TÜRKİYE ÜRETİMİNİN %50’Sİ, DÜNYA ÜRETİMİNİN %35’İ SEBAT’TA YAPILIYOR
Sebat Gülyağı fabrikası gül çiçeğinden konkret üretiminde Türkiye üretiminin %50’sini, Dünya üretiminin ise %35’ini tek başına gerçekleştiren dev bir kuruluş. Sebat Gülyağı Fabrikası aynı zamanda gülyağı fabrikası tesisleri de kuran bir sanayi kuruluşu. Sebat Gülyağı Fabrikasının son icraatı ise dünyada sadece Almanya ve Fransa tarafından üretilen Moleküler Distilasyon cihazının üretime başlaması oldu. Isparta’da yapılan yerli üretim Moleküler Distilasyon cihazının ilki İtalya’ya ihraç edildi. Sebat Gülyağı Fabrikası dünyanın en kaliteli kokretini üretmek için kullanılan Fraksiyonlu Distilasyon cihazını da kendi bünyesinde üretiyor.
Sebat Gülyağının bu yıl için hedefleri
Geçtiğimiz yıl 1750 ton gül çiçeği işleyen Sebat Gülyağı Fabrikası bu yıl 2100 gül çiçeği almayı hedefliyor. 2100 ton gül çiçeğinden çıkarılacak mamul maddeler ise şöyle sıralandı;
260 kilogram konvansiyonel gülyağı
80 kilogram organik gülyağı
3750 kilogram konvansiyonel konkret
400 kilogram organik konkret
ÇİFTÇİ İLE İÇ İÇE OLMAK AVANTAJ
1985 yılında kurulan Sebat Gülyağı fabrikası sektörde ilkleri yaparak büyümeye devam ediyor. Sebat Gülyağı fabrikasının yeni nesil temsilcilerinden Hasan Kınacı geçmişten bugüne Sebat Gülyağı Fabrikasının gelişim hikayesini ve yeni dönem hedeflerini Gülses’e anlattı.
Kınacı 1997 yılında başladıkları konkret üretiminde önemli mesafe kaydettiklerini söyleyerek “Sebat Gülyağı olarak Türkiye’de üretilen 8 ton konkretin 4 tonunu biz üretiyoruz. Dünya konkret üretiminin %35’ini biz karşılıyoruz. Bu anlamda çiftçi ile iç içe olmak bize büyük avantaj sağlıyor. Gül çiçeğini sadece alıp işlemek yerine kendimizde gülcülük yapıyoruz. Ürettiğimiz konkreti Fransa ve İsviçre’ye ihraç ediyoruz” dedi.
ORGANİK GÜL ÜRETİMİNDE TEK
Hollanda ile ortak olarak Alia marka organik gülden kozmetik üretimi yaptıklarına dikkat çeken Hasan Kınacı “2000 yılından buyana organik gül üretimi yaparak organik gülyağı ve konkreti çıkarıyoruz. Bu anlamda Isparta’da tekiz. 2001 yılında yaptığımız büyüme atağı ile konkret üretiminde en büyük kuruluş olmanın yanında organik güldeki gelişimi de sürdürmek için çalışıyoruz. Konkret üretimde liderliğimizi korumak için Bulgaristan’da bir fabrika kurduk” şeklinde konuştu.
KENDİ İÇİNDE FABRİKA ÇIKARAN İŞLETME
Gülyağı üretiminde kullanılan makine ve ekipmanları da kendi bünyelerinde ürettiklerini söyleyen Hasan Kınacı “normalde makine üretimine girmek gibi bir niyetimiz yoktu. Fakat Bulgaristan’da kurduğumuz fabrika için ihtiyaç olan kazanların üretimi konusunda sıraya girerek çok beklememiz gerektiği için neden kendimiz üretmeyelim dedik. bu şekilde başladığımız kazan üretiminin ardından çok sayıda ülkeye de kazan ihracatı yaptık. Ardından her türlü bitkiden yağ çıkaran entegre tesislerin ve fabrikaların kuruluşu geldi” diye konuştu.
EN KALİTELİ KONKRETİ ÇIKARMAK İÇİN
Dünyada sadece Almanya ve Fransa’da üretilen Moleküler Distilasyon cihazının üretimine başladıklarını söyleyen Kınacı “Isparta’da yapılan yerli üretim Moleküler Distilasyon cihazının ilkini İtalya’ya ihraç ettik. Sebat Gülyağı Fabrikası dünyanın en kaliteli kokretini üretmek için kullanılan Fraksiyonlu Distilasyon cihazını da kendi bünyemizde üretiyoruz. Moleküler Distilasyon cihazı absolüdün koyu renginin alınarak su gibi berrak çıkmasını sağlayan bir cihaz ve absolüd kullanan işletmeler için bir zorunluluk. Sanayideki gelişimimizi de sürdürmek için yeni çalışmalarımız olacak” dedi.
GÜLÜN YANINDA ZAMBAK VE PAPATYA YETİŞTİRİLSİN
Boşta kalan zamanda çiftçiye gülün yanında ek kazanç olarak gülden sonra verime geçen papatya ve zambak yetiştirilmesi konusunda destek olduklarını ve teşvik etiklerini ifade eden Hasan Kınacı bu konuda zambak bahçeleri oluşturduklarını ve papatya tohumunu yurt dışından getirerek tarlalar kurduklarını söyledi.
Çiftçiye önce kendilerinin örnek olduklarını söyleyen Kınacı “Sebat olarak papatya ve zambak yağlarını hiç sorun yaşamadan yurt dışına ihraç ettik. Papatya ve zambak yağı ile ilgili halen ciddi talepler geliyor” dedi. Hasan Kınacı gelecek yıllarda üretiminin artması için çiftçilere yönlendirme yaptıklarını dile getirerek papatya ve zambak üretimi yapacak çiftçilere yardımcı olmak için fide ürettiklerini ve fideleri vererek zambak ve papatyaya alım garantisi verip tarla oluşturulmasına destek olduklarını söyledi.
