Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Abdülhakimoğulları, AK Parti Isparta İl Başkanlığınca Isparta Öğretmenevinde düzenlenen Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor Konferansı’nda, parlamenter sistemin ülkede tam anlamıyla etkili ve sorumlu bir yönetim ortaya çıkarmadığını ifade etti.
Türkiye’nin yıllar boyunca istikrarsız ve zayıf hükümetler tarafından yönetildiğini belirten Abdülhakimoğulları, 1980’lerden sonra yönetimde istikrar arayışı noktasında yeni hükümet sistemi tartışmaların başladığını, tartışmaların özellikle başkanlık sistemi çerçevesinde yoğunlaştığını söyledi.
Başkanlık sisteminin, demokrasi ile kişisel itibarı bağdaştırdığına dikkati çeken Abdülhakimoğullları, “Başkanlık sistemi, aklın ürünü olan bir sistemi ifade etmektedir. 1982 Anayasası hazırlanırken başkanlık sisteminin getirilmesi çok ciddi bir şekilde gündeme getirilmişti. 1970’li yılların sonunda da Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan tarafından dile getirilmişti” diye konuştu.
Abdülhakimoğulları, şöyle konuştu:
“Sistem, bir nevi diktatörlüğe yol açacağı, Başbakan’ın gizli bir ajandasının olduğu yönünde eleştiriler alıyor. Daha da ileri gidilerek bu sistemin Cumhuriyeti ortadan kaldıracağı yönünde iddialar var. Tabi ki bunlar iddiadır. Sistemin savunucuları ise olayı sadece siyasi istikrar yönü ile ele almaktadır. Başkanlık sistemi sadece istikrar ve diktatörlük düşünülerek basite indirgenecek bir sistem değil.”
Türkiye’nin her halükarda bir sistem değişikliğine gideceğini savunan Abdülhakimoğulları, “Bu, bizim irademizle gerçekleşen bir durum değil. Bunun adı başkanlık, yarı başkanlık ya da parlamenter sistemin rasyonelleştirilmesi olabilir. Her halükarda Türkiye’de gelinen noktada yeni bir hükümet sistemine doğru bir gidiş ve bunun zorunlu bir ihtiyaç olduğunu görmekteyiz. Gerçek olan mevcut sistemin şu haliyle Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap verememesidir” dedi.
