TKDK 10 Kasım tarihi itibariyle On Üçüncü Başvuru İlanına çıktı. Toplam 8 başlıkta çıkılan ilanda Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım ve Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım başlıkları önceki çağrı dönemlerinde bütçeleri bittiği için yer almıyor. Yani artık hayvancılığa verilecek destek kalmadı. Elde kalan diğer başlıklara ise toplamda 187 milyon avro destek verecek.
Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) 13. başvuru çağrı ilanına çıktı. 13. Proje Başvuru Çağrı İlan’ında tarım ve kırsal kalkınma ile ilgili olarak çeşitli yatırımlar desteklenmeye devam edilecek. Ancak desteklenecek başlık sayısı geçen dönemlerden daha az. Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım ve Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım başlıklarına ayrılan bütçe önceki çağrı dönemlerinde diğer iller tarafından aktif bir şekilde kullanıldı ve bitti. Sonuçta Isparta çeşme akarken testiyi dolduramadan su kesildi. Bazı başlıklarda ise desteklemeler daraltıldı. Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması başlığında en önemli gider kalemi olan tasnifleme makinesi destek kapsamından çıkarılırken, traktör alımına verilen desteğinde kaldırıldığı ifade ediliyor. Açılan başlıklar için ayrılan bütçelerde bittiğinde Avrupa Birliğinin yeni bir bütçe ayırması beklenecek. AB’nin yeni bütçeyi ise en erken 2016 yılı ortalarında açıklayacağı düşünülüyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 10 Kasım 2014 tarihinde On Üçüncü Başvuru İlanına çıktı.
BAŞLIK SAYISI 8’E DÜŞTÜ
Geçmişte 14 başlığa kadar çıkan desteklenecek sektörler On Üçüncü Başvuru döneminde 8’e düştü. Özellikle geçtiğimiz dönemde büyük ilgi olması beklenen hayvancılık yatırımlarına yönelik başlıklar kapatıldı. Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım ve Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım başlıklarına ayrılan bütçe bitti. Isparta bu alanlarda yeteri kadar proje üretemediğinden desteklerden en az yararlanan il oldu. Bir anlamda su arkken testi doldurulamadı.
DESTEK ALANLARI DARALDI
TKDK tarafından verilen desteklemeler kapsamında bazı başlıklarda daralmaya gidildi. Özellikle Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması başlığında proje hazırlayanlar için en önemli gider kalemi olan tasnifleme makinesi destek kapsamından çıkartıldı. Daha önce Tıbbi aromatik bitkiler ve yöresel ürünler gibi başlıklar kapsamında destek verilen traktör alımına da destek kaldırıldı. Tasnifleme makinesi ve traktör alımına desteklemeleri kaldırılması bu alanlarda yapılacak yatırımları da zora soktu.
HİBE İSTEMEYİZ, SİZ DE KALSIN DEDİK
Avrupa Birliği (AB) Isparta’nın da aralarında yer aldığı TKDK Koordinatörlüğü’ne başından bu yana 1 Milyar 165 Milyon Avro kaynak aktardı. Şimdiye kadar büyük bölümü kullanılan kaynaktan geriye 187 milyon avroluk bir destek kaldı. Bu para 2015 yılı sonuna kadar açılan 8 başlığa göre yapılacak projelere dağıtılacak. Geriye kalan miktar için proje yapılmaz ise Avrupa Birliği 2015’te geri alacak.
DAHA ÖNCEDE ALMIŞTI
Avrupa Birliği (AB) 2012’de kırsal kalkınma için sunduğu fonlardan 66 Milyon Avro’yu proje üretilemediği için geri almıştı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) aracılığı ile kırsal kalkınma için AB’den sunulan fondan sadece 13 milyon avro kullanılırken, 66 milyon avro ise proje üretilemediği için geri alınmıştı.
İŞTE DESTEKLENECEK 8 BAŞLIK
On Üçüncü çağrıda desteklenecek sektörler ve uygun harcama tutarları şu şekilde olacak.
Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar için uygun harcamalar toplam tutarı süt işleyen işletmelerde en az 50 bin Avro ve en fazla 3 milyon Avro,
Süt toplayan üretici örgütlerinde ise en az 25 bin Avro ve en fazla 1 milyon Avro, Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması projeleri (Kırmızı et ve Kanatlı et) için uygun harcamalar toplam tutarı en az 30 bin Avro, en fazla 3 milyon Avro,
Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması için uygun harcamalar toplam tutarı en az 50 bin Avro, en fazla 1 milyon 250 bin Avro,
Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması için uygun harcamalar toplam tutarı en az 50 Bin Avro en fazla 1.500.000 Avro,
Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi için; Arıcılık, Süs Bitkilerinin Yetiştirilmesi ile Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştirilmesi sektörlerinde uygun harcamalar toplam tutarı en az 5 bin Avro, en fazla 250 Bin Avro,
Yerel ürünlerinin üretilmesi kapsamında uygun harcamalar toplam tutarı en az 10 bin Avro, en fazla 400 bin Avro,
Kırsal turizm yatırımları için uygun harcamalar toplam tutarı en az 15 bin Avro, en fazla 500 bin Avro,
Kültür balıkçılığının geliştirilmesi için uygun harcamalar toplam tutarı en az 15 bin Avro en fazla 200 bin Avro olmaktadır.
BAŞVURU TARİHLERİ
Desteklerden faydalanacak projeler için başvurular 12 Ocak’tan itibaren kabul edilecek. Başvuruların son teslim tarihi ise 10 Şubat olarak açıklandı.
