Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK iş birliğinde bu yıl 9’uncusu düzenlenen “Bu Benim Eserim” adlı proje yarışmasının, Isparta Bölge Finali Sergisi’nde 100 proje, finale çıkmak için yarışıyor. Antalya, Burdur, Konya ve Denizli’den öğrencilerin projelerinin de yer aldığı sergide Isparta’dan 13 proje yarışıyor.

İlköğretim öğrencilerinin matematik ve fen bilimleri kapsamındaki projelerinin yer aldığı 9. ‘Bu Benim Eserim’ projesinin Isparta Bölge Sergisi Öğretmenevi Kır Bahçesi Salonu’nda açıldı. Isparta’dan 13 projenin katıldığı sergide, Antalya, Burdur, Konya ve Denizli’den öğrencilerin eserleri de yer alıyor. Sergilenen 100 projenin içerisinden 10’u Ankara’da yapılacak olan finallere katılma hakkı kazanacak. ÖNE ÇIKAN PROJELER…

Uluborlu Çakır Hasan Ortaokulu’ndan katılan Fatmanur Göçer ile Selinay Emir, Fraktel-Metik adlı projesi ile iki basamaklı ya da üç basamaklı doğal sayıların bilinen çarpma yöntemleri dışında fraktallerden yararlanarak farklı bir etkinlikte bulunabilmeyi amaçlıyor.

PİKNİK BUZDOLABI

Bilim uygulamaları dersinde proje yarışması duyurusu yapıldıktan sonra bu tür çalışmalara çok meraklı olduğundan dolayı farklı birkaç fikirle öğretmenine başvurduğunu belirten Denizli Nevişet Kameroğlu Ortaokulu öğrencisi Rüştü Erdem Özen, projesi hakkında şu bilgileri verdi; “Bu fikirlerin değerlendirilmesinin ardından en uygun proje olarak piknik buzdolabı projesini yapmaya karar verdim. Buzdolabını pertierle soğuttuk. Tahta kasaya pertieri bağlayıp adaptörle 4 saat çalıştırmamıza rağmen soğutamadık.

Daha sonra kasaya ısı yalıtımı yapmayı düşünüp cam yünü ile kasanın içini kapladım. Bunun üzerine kasanın soğuduğunu gördüm ama istediğimiz düzeyde değildi.

Daha sonra kasaya ısı yalıtımı yapmayı düşünüp cam yünü ile kasanın içini kapladım. Bunun üzerine kasanın soğuduğunu gördüm ama istediğimiz düzeyde değildi.

Daha sonra pertierin soğukluğunu içeri dağıtmak için pertierin önüne fan takıp dolap içinde hava akımını sağladık.

Pertierin çalışması için gerekli enerjiyi 12v ‘luk aküden sağladık. Akünün de güneş enerjisi ile şarj etmesini sağlayarak çalışma süresini uzattık ve elektriğe olan ihtiyacımızı bitirmiş olduk.”

ATIK KAĞITDAN ISI YALITIM PLAKASI

Isparta Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Furkan Başçiftçi, Atık Kağıttan Isı Yalıtım Plakası Üretimi’ne ilişkin yaptığı projesinde, atık kâğıtların ısı yalıtım malzemesi üretiminde değerlendirilmesini amaçlıyor. Başçiftçi projesi hakkında şu bilgileri verdi; “Kullanım alanlarında fonksiyonunu tamamlamış atık kâğıtları çimento, tutkal, perlit, borik asit, cam elyafı ve su ile karıştırarak yalıtımlı, yanmayan, küflenmeyen, nem ve korozyona dayanıklı, sağlam ve iletkenlik katsayısı yüksek yalıtım plakası üretimini gerçekleştirmiş bulunmaktayım.

Piyasada EPS1, EPS2, XPS, Cam Yünü Levha, Kaya Yünü Levha gibi yalıtım plakaları kullanılmaktadır. Süleyman Demirel Üniversitesi Doğal ve Endüstriyel Yapı Malzemeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Fizik Laboratuarlarında test ve deney çalışmalarımızı gerçekleştirdiğimiz bu projeyle WPP Duvar Plakaları diğer yalıtım plakalarının yoğunluk değerleri, mekanik özellikleri ve ısı iletkenlik katsayıları birlikte değerlendirildiğinde WPP’lann (Atık Kağıttan Isı Yalıtım Plakası) mevcutlara göre çok daha verimli, doğal ve ekonomik olduğu gözlemlenmiştir.

Sonuç olarak, Türkiye’deki yalıtım sektörü gelişme döneminin başında, oldukça genç ve dinamizme açık olan bir sektör portresi çizmektedir. İzolasyonun önemi ülkemizde her geçen gün daha da iyi anlaşılmaktadır. Bireylerin gelir seviyelerinin artması da daha iyi hayat standartlarına sahip olma isteğini tetiklemekte ve tüm bu gelişmeler yalıtım sektörünün önümüzdeki yıllarda ne kadar önemli bir konum arz edeceğini göstermektedir.

Özellikle son yıllarda artan toplu konut inşaatları, Avrupa Birliği’nin ilgili EN standartlarının kabul edilmesi ve yıllardır alışıla geldiği gibi enerji üretiminin tüketiminden daha az oluşu, kullanıldığı takdirde % 50 tasarruf sağlayan ve daha konforlu bir yaşam ortamı sunan ısı yalıtımının önemini ve paralel olarak da talebini giderek arttırmıştır.

WPP ısı yalıtım performansları incelendiğinde, tutkal bağlayıcılı numune eğilme dayanımı çimento bağlayıcılı olana göre yaklaşık 3 kat düşük iken, basınç dayanımı yaklaşık 11 kat daha yüksektir. İlave olarak geleneksel tüm ısı yalıtım malzemelerinin basınç dayanımı ile karşılaştırıldığında da, tutkal bağlayıcılı numunenin basınç dayanımı oldukça yüksek bir değer sergilemiştir. XPS, EPS, sıkıştırılmış cam yünü, kaya yünü levhaları gibi geleneksel yalıtım malzemelerinin basınç dayanımı < lN/mm2 düzeyinde iken, tutkal bağlayıcılı VVPP numune de bu değer ortalama 24.3 N/mm2 olarak ölçülmüştür. Ortalama 410 kg/m3 yoğunluğa sahip hafif bir malzeme için bu değer alışılmadık biçimde yüksektir.”

Sergi bugün düzenlenecek olan ödül töreni ile sona erecek.