Basın Kulübü’ne bu hafta Vavin markası kurucuları Eren Dinçer ve Harun Deniz ve Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Göçer konuk oldu.
İki bölümden oluşan programın ilk bölüm konukları e-ticaretteki başarıları ile Eren Dinçer ve Harun Deniz idi.

Kurdukları markayı e-ticarette büyütmeyi hedefleyen Eren Dinçer ve Harun Deniz başarı öykülerini Gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros’un hazırlayıp sunduğu Basın Kulübü’nde anlattı.

Isparta’da 2 buçuk sene önce kurdukları Vavin markasını büyütüp genişletmek fikriyle e-ticarette kendilerine bir yer edinmeyi planladıklarını söyleyen Eren Dinçer Şöyle konuştu: “Artık gelişme teknolojiyle herkes internet üzerinden bir şeyler yapma gayretinde. Dolayısıyla biz de kendimize burada bir yer edinmeyi daha uygun bulduk. Sonuç itibariyle orada 100 kat daha satış yapma fırsatı bulabiliyoruz. Türkiye’nin e-ticareti büyümede birinci sırada. Isparta’da yaşıyoruz insan sayısı belli. İnternet sitesine sabahtan akşama kadar herkes girebilir. Aylık bir buçuk milyon sayıda insanlar bizim sitemize giriyor. Aylık iyi bütçeler vermeye başladık reklama ve sonrasında ciddi bir çizgi tutturduk.”

“Isparta’nın yaşanılabilir bir kent olduğunu biz yıllar öncesinden fark ettik ve bu da TÜİK’in verileriyle tescillenmiş” oldu diye konuşan Harun Deniz ise şöyle dedi: “Isparta’yı çok sevdik. Yaşanılabilir bir şehir olarak gördük. İnsanların Isparta’da bir şey yapılabileceğine inanması gerekiyor, girişimcilerin burada yatırım yapılmasını isteriz. Türkiye’deki ilk 20 e-marka arasına girmeyi düşünüyoruz. Şu anki gidişatımız iyi. İnce eleyip sık dokuyarak hareket ediyoruz. 3 şube daha açmayı düşünüyoruz. Aylık yaklaşık 10-12 bin arasında kargo çıkarıyoruz. Büyük firmaları inceleyip onların yaptıkları hataları yapmamaya çalışıyoruz. Fiyat avantajımız var. Bunları yaptığınız zaman zaten başarı kaçınılmaz oluyor. “

Programın ikinci bölüm canlı yayın konukları Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Göçer ise ulaşım ve kentsel dönüşüm ile ilgili Isparta’nın ne düzeyde olduğuna yönelik bilgiler verdi.

İbrahim Göçer

ULAŞIM ANA PLANI

Ulaşım konusunda en başta yerel yöneticilerin mensup olduğu kanuni bir zorunluluk olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Saltan, “Belediyeler özellikle nüfusu 100 bini aşan birimlerde ulaşım planını hazırlamalı. Dolayısıyla öncelikle bu kanuni bir zorunluluk. Nüfusu 200 binin üzerinde olan bir il olmamız bu kanuni zorunluluğu bizim karşımıza getiriyor. Bir ana ulaşım planlamasının hazırlaması şart. Bu yapılırsa ulaşım belli bir seviyeye oturmuş olacak. Isparta dinamik bir yapıya sahip. Örneğin ITKM bittiği zaman nasıl etkileyecek trafiği? Bölge hastanesi kullanılmaya başladığında ne olacak? Bunların dışında yeni yatırımlar nasıl etkileyecek? Bunların hepsini dikkate almamız gerek. 15 yıllık bir projeksiyon ve trafiği de bunun içine oturtmamız gerek” dedi.

BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIM ŞART

Nüfus artışının son yıllarda arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Mehmet Saltan, “Nüfus artışı son yıllarda çok fazla. Zaman ve mekan iki önemli değişken. Son 5 yılda araç sahipliği nasıl değişmiş, nüfus artışı nasıl olmuş bunları takip edebiliyoruz. Ulaşım ana planı içerisinde bunların hepsi var. Geçmişe dönük bilgileri, bugünkü durum ve geleceğe yönelik projeksiyonun iyi hesaplanması gerekiyor. Bunları çok rahat planlayabiliriz. İleriye dönük ne yapmamız gerektiğini belirleyebiliriz. Ispartalı halkın nereye gittiğini görebiliriz. Isparta’daki trafik akışının nereden nereye gittiğini görebiliyoruz. İleriye dönük çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu ölçekteki şehirlerde yürüyebileceği yollar vardır. Ispartalı bundan da sıkıntı çekiyor. Buna dönük çalışmalar yapılması gerekiyor. Isparta’da Mimarsinan Caddesini kapatırsak ne olur? Sadece burayı kapatırsak bir şeyi çözemeyiz. Başka yerleri de ele almalıyız” diye konuştu.

TOPLU TAŞIMA TRAFİĞİ RAHATLATIR

Toplu taşımanın şehirler için çok önemli bir noktada olduğuna işaret eden Prof. Dr. Saltan, ulaşım konusunun ele alınmasından itibaren toplu taşıma unsurunun mutlaka ele alınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Mehmet Saltan şöyle konuştu: “ Toplu taşımayı mutlaka dile getirmeliyiz. 80 bin öğrencimiz var. Bayburt’tan da fazla bir nüfusu yönetiyoruz biz burada. Bir şehir bu. Gelecekte burada yaşayacakları da düşünmeliyiz. Sosyal dengeyi çok iyi sağlamalıyız. Bisiklet yolunu mutlaka düşünmemiz gerekiyor. Isparta bir Avrupa kenti olsa toplu taşıma ve bisikletle çözmüştü bu sorunu. En yaşanılabilir kentiz diyoruz ama ulaştırma ana başlığında 24. Sırada görünüyoruz. Öğrencilerimiz için bir alternatif oluşturulmalı. Öğrencilerimiz bisikletle de varabilmeli okuluna, neden bu özgürlüğü vermiyoruz onlara? Şehir için ekonomiye katkısı var, sağlık açısından önemli bisiklet bir alternatif olmalı. Isparta’nın en büyük eksilerinden biri tek artere bağlı kalınması. Allah korusun bir deprem olsa bu yola bir şey olsa ne yapacağız? Bir alternatifimizin olması gerek.”

ÖNCELİĞİMİZ MASTER PLANI

Kentsel dönüşümün insan hayatını ön planda tutan bir bakış açısıyla başladığını vurgulayan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Göçer, “Biz başından beri hep insanların gereksinimleriyle ön planda tutularak yapılması gerektiğine inandık. Uluborlu bir ilçemiz. Uluborlu Belediye Başkanımızın kentsel dönüşümle ilgili yaptığı hamleyi takdirle karşıladık. Biz de Isparta olarak bunu mahalle mahalle, bir şehri cazibe noktalarını da bunların içerisine serpiştirerek her şeyiyle oluşturarak çözümler sunmalıyız demiştik. Bu hemen hızlıca olabilecek bir şey değil. 5 yılda bunun bilincine yeni yeni ulaşabildik. Gülistan mahallesi örneği var. Halkı zamanında doğru bilinçlendirip anlatamadığımızda sonuçta insan bilmediği şeyden korkar. Halkın karşısına tam tabloyu koymak gerek. Önceliğimiz master planı. Bununla ilgili yöneticileri masada görmek istiyoruz. Şehrin uyum içinde çalışabileceği bir ortam var. Bu fırsatı değerlendirebilmeliyiz” şeklinde konuştu.