Biraz kül, biraz limon, yüz binlerce fidan! Yalnızca ardıç kuşunun dışkısında çimlenerek yetişebilen ardıç ağacı Türk Orman Mühendisinin devrim gibi buluşuyla dünyada ilk defa insan eliyle üretilmeye başlandı. Yılda 500 binin üzerinde ardıç fidanı üreten Isparta Eğirdir’deki fidanlık, dünyanın pek çok ülkesine öncülük ederken, burada üretilen ardıçlar yangına dayanıklı ağaçlandırma sahalarına dikiliyor.
DÜNYA ORMANCILIK TARİHİNDE TÜRK DEVRİMİ
Ağaç türleri arasında zorlu koşullara karşı en dayanıklı ağaç olan ardıç, bir zamanlar Türkiye’nin orman varlığının yaklaşık yüzde onunu oluşturuyordu. Ancak insan kaynaklı kullanım baskısı yüzünden ardıç ormanları hızla yok olmaya başladı. Üretimi yapılamayan ve tohumları yalnızca ardıç kuşunun dışkısında çimlenerek yetişebilen ardıç ağaçları artık insan eliyle de üretiliyor. Orman Yüksek Mühendisi Hazin Cemal Gültekin’in Isparta Eğirdir’deki Orman Fidanlığında başlattığı projeyle ardıç tohumları meşe külü, limon suyu ve tuz gibi doğal malzemelerle çimlendirilerek fidan üretimi yapılıyor. Dünya ormancılık tarihine devrim olarak geçen başarılı çalışmayla bugün yılda 639 bin ardıç fidanı üretiliyor.
ARDIÇ KUŞUNUN SIRRINI ÇÖZEN ORMAN MÜHENDİSİ ÇIĞIR AÇTI
Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğü’nde 2003 yılında başlatılan ardıç fidanı üretme girişimi, büyük bir başarıyla sonuçlanınca Türkiye bugün dünyanın pek çok ülkesine ardıç üretimi konusunda öncülük etmeye başladı. Dönemin Eğirdir Orman Fidanlığı Müdür Yardımcısı Orman Yüksek Mühendisi Hazin Cemal Gültekin’in araştırmaları ve özverili çabalarıyla başlatılan ardıç fidanı üretimi 10 yıldır artarak sürüyor. Geçmişte yalnızca ardıç kuşunun midesindeki salgı ve dışkısındaki kimyasallarla çimlenebilen ardıç tohumunu doğal malzemeler kullanarak insan eliyle çimlendirmeyi başaran Gültekin’in projesini sürdüren Eğirdir Orman Fidanlığı, her yıl 500 binin üstünde ardıç fidanı üretiyor.
