Suriye’de gelecek hafta 6. yılına girecek savaşın sona ermesi için atılan adımlardan biri olan Cenevre görüşmelerine muhalifler yeşil ışık yaktı.
Yüksek Müzakere Heyeti (YMH), “Suriyelilerin kanının dökülmesini durdurma ve siyasi çözüm bulma amaçlı uluslararası çabalara bağlılığından ötürü” görüşmelere katılacağını duyurdu. Basına dağıtılan bildiride, YMH’nin “müzakerelere katılmak için önşart koşmadığı” ve “tam yürütme yetkisi taşıyan geçici bir yönetim biriminin oluşturulmasına odaklanacağı” belirtildi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “gelecekteki hükümette yeri olmadığı” yinelendi. Şam’ın da görüşmelere katılacağını bugün resmen duyurması bekleniyor.
PYD YOK
Görüşmelere muhalifler ve Esed rejimi katılırken, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD davet edilmedi. BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura, PYD ve alt kollarının Cenevre görüşmelerine katılmayacağını duyurdu.

