Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Batıkent Mahallesi ISBAŞ Bimsblok Fabrikası’nın arkasındaki 50 bin metrekarelik alanda inşasına devam edilen Gökkubbe Ulusal Fuar, Kongre ve Pazaryeri’nde basın toplantısı düzenledi. Fuar alanı için 800 bin ton çeliğin kullanıldığını belirten Günaydın, 800 bin ton kadar çeliğin de kapalı otopark için kullanıldığını söyledi. Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Çelik sistemle 3 katlı otopark yapıyoruz. Buradaki mevcut alanımız 35 bin metrekareydi. Biz bunu 50 bin metrekareye çıkardık, böylece böyle bir alanda uluslararası da bir fuar yapma imkânına kavuşuyoruz. Otopark ve Gökkubbe Isparta’ya vizyon kazandıracak bir projedir. Çalışmalarımız hızla devam ediyor, çalışmaları bizlerde her an kontrol ediyoruz. Projemizin 30 Ağustos’ta tamamlanması planlanıyor ama bitmese bile bitmek üzere olacaktır. Yüklenici firmamız çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürüyor” dedi.
Geleceğe yönelik sağlam çalışmaların yapıldığını ifade eden Günaydın, “bu yanının özelliği yüzlerce yıl ayakta kalabilmesidir. Ona göre çalışalar yapıyoruz. 600 araçlı 3 katlı otoparkımız yapılıyor. İnsanların ihtiyaçlarını karşılayabileceği özellikte yapılıyor. Burası tamamlandığı zaman ulusal ve uluslar arası fuar organizasyonlarına ev sahipliği yapacak. Burası Isparta ekonomisini tetikleyecek bir yer. Burada fuarları düzenlediğimiz takdirde Isparta ekonomik açıdan kazanç elde edecektir.” diye konuştu.
Isparta’nın fuar alanına ihtiyaç duyduğunu 8 yıldır dile getirdiklerini belirten Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, buranın ekonomik gelişimle alakalı bir alan olduğunu söyledi. Başdeğirmen, “Böyle bir alana ihtiyacımızın olduğunu 8 yıldır dile getiriyoruz. Türkiye’nin birçok ilinde fuarlar düzenleniyor.
Biz üyelerimizi sadece Türkiye’deki fuarlara değil dünyanın birçok ülkesindeki fuarlara götürüyoruz. Hemen komşumuz olan Antalya’da yılda 5 kez fuar düzenleniyor. Bunun Antalya’ya olan ekonomik getirisini biliyoruz. Ama Antalya’da yaz aylarında sıcak ve nemden dolayı fuar düzenlenmiyor. Çünkü çok fazla rağbet görmüyor. Biz buranın tamamlanmasıyla birlikte Antalya’da düzenlenen fuarları da buraya çekebiliriz. Onların istedikleri Isparta’nın havası gibi bir havanın olması. Fuarlarda son üretimler sergileniyor. Firmalarda mallarını güzel bir alanda sergilemek istiyor. “ diye konuştu.
Gökkubbe’nin hemen altında bulunan fabrika alanının konut alanı olarak kullanılmaması gerektiğini belirten Şükrü Başdeğirmen, fabrika alanının korunarak gelecek yıllarda fuar alanının genişlemesi için kullanılabileceğini söyledi. Başdeğirmen, “Ben fabrikanın bulunduğu alanın konut alanı olarak değil de, fuarın ileriki yıllarda genişlemesi için kullanımı için korunmalıdır. Fabrika kapatılırsa eğer burası yeşil alana dönüştürülerek, gelecek yıllarda fuar için kullanılmalıdır. Bu alan bizim için çok önemli. Antalya yaz aylarında fuara yönelemiyor. Afyon’da mermer fuarları düzenleniyor ancak onların da büyük bir fuar alanı bulunmuyor. Çevre illerden bunları çekebiliriz ilimize. Isparta orman ürünlerini, kozmetik ürünlerini, yöresel ürünlerini burada sergileyebilirler. Bilim ve eğitim şehriyiz, bu alanda da fuarlar açabiliriz.” İfadelerini kullandı.
Başdeğirmen’in bu önerisini destek veren Günaydın, fabrikanın ekim ayında kapatılacağını, alanın ise fuar için kullanılacağını söyledi.
Ticaret Borsası önderliğinde 9 yıl önce tarım fuarı düzenlediklerini belirten Başkan Ahmet Adar, 31 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında yapacakları tarım fuarını yine burada düzenleyeceklerini söyledi.
Gökkubbe’nin açılışında önemli isimleri Isparta’ya getireceklerini ifade eden Adar, “Fuarın açılışına, Türkiye7ye Isparta’nın sesini duyurmak için, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanını, Ekonomi Bakanını, Turizm Bakanını, Gümrük ve Ticaret Bakanını Isparta’ya çağıracağız. Güçlü bir açılış yapacağız. Daha önce yerimiz dar olduğu için fuara 80-90 firma katılıyordu. Büyük firmalar katılamıyordu. Burası açıldığı takdirde 150’nin üzerinde firma burada yer alacak. 100 bine yakın ziyaretçi olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
MHP il Başkanı İsa Yalçın, yaklaşık 10 yıldır dile getirilen fuar alanı için Ak Parti’nin neden bir girişimde bulunmadığını sorarak, “Burada bir birliktelik var. Kendi düşündüklerinden başka bir şey yaptıkları yok. 10 yıl boyunca neden bu proje için girişimde bulunmadılar? Keşke buranın bir ayağı da iktidar olan diğer ayakta olsaydı. İmkansızlıklar içinde bu projenin olması bizi çok mutlu ediyor.” dedi.
