Her yıl Mart ayının 14’ünde kutlanan, Türkiye’de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günü olan “Tıp Bayramı”, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Isparta- Burdur Tabip Odası ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen bir törenle kutlandı.Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından başlayan törende ilk olarak SDÜ Sağlık Topluluğunca hazırlanan halk oyunları gösterisi sunuldu.
Törenin açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Ersin Uçan, “Bugün 14 Mart ve biz yeni bir Tıp Bayramını kutluyoruz. Bu tarih Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adlı tıp okullarının 14 Mart 1827’de açılışından sonra Tıp Bayramı olarak ülkemizde kutlanmaya başlamıştır ve modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmiştir” dedi.
Hekimliğin her türlü şartlar altında memleketin en ücra köşesi başta olmak üzere gerektiğinde yurtdışında bile tüm insanlığa hizmet verme süreci olduğunu vurgulayan Uçan, hekimlerin tarihin her döneminde toplumun kanaat önderleri olarak mesleklerini ifa etmeye çalıştığını; toplumda her daim sevgi ve kardeşliğin temellerini atan bireyler olduğunu söyledi.
Isparta- Burdur Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. İlker Büyükyavuz da “Hekimlik, adanmışlık demektir, hekim topluma adanmış insandır ve bunu en iyi bizler meslektaşlarımız ve ailelerimiz bilirler” diyerek hekimliğin tamamen gönül işi olduğunu belirtti ve mesleğe gönül vermiş tüm hekimlerin gününü kutladı.
Hekimlik mesleğinin devleti ve milleti ayakta tutan sağlık sisteminin temel unsurlarından biri olduğunu belirten Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil de öğrencilere “Meslek hayatımızdaki tüm sıkıntılara rağmen başımızı her zaman gururla dik tutacağız ve mesleğimizin değerini önce biz kendimiz bilerek hekimlik erdem ve ilkelerinden asla taviz vermeyeceğiz.
Bugün etkinliklerimizle iyi hekimlik niyetimizi gösterme zamanıdır. Mesleğimizin saygınlığını ancak böyle koruyabiliriz. Hekimlik mesleği hakkında sizlere tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Karşınızdaki insanı bozuk bir makine gibi görüp de teşhis ve tedavi için hastanın bedeni ve zihni yerine sadece tahlil kâğıtlarına ve filmlere bakmayın. Hastalıklarla değil, hastalarla ilgilenin, onları dinleyin, onlara dokunun, onları anlamaya ve dertlerine nüfuz etmeye gayret edin. Meslek hayatınız boyunca kendinizi yenileme gayreti içinde olun” diye seslendi.
Hekimlik mesleğinin kutsallığından bahsederek konuşmasına başlayan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise hekimlik mesleğinin bir yaşam tarzı olduğunu ifade ederek hekimlerin yaşamlarının mesleklerinin etrafında şekillendiğini söyledi. İnsanlara şifa dağıtan hekimlik mesleğinin sevilerek yapılması gerektiğini belirten İbicioğlu, “Sizler topluma rol model olmakla diğer insanların umudusunuz. Bir insana sağlık dağıtmak, bütün insanları yaşama döndürmek gibidir. Dünyada insanlığa şifa dağıtan, hayata döndüren başka bir meslekten bahsedemeyiz. Toplumun bütününde hekimlere karşı büyük bir saygı ve itibar var. Bu saygı ve itibarı korumak en önemli görevimiz. Sizler de hastalarınızı birer emanet olarak görmelisiniz.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından törende, Isparta İl Sağlık Müdürlüğü’nce yılın hekimi seçilen Dr. Deniz Akdağ’a, meslekte 30. ve 40. yılını doldurmuş hekimlere plaket takdim edildi. Ayrıca profesör ve doçentlik kadrolarına atanan öğretim üyelerine binişleri; tıp fakültesi öğrencilerine de beyaz önlükleri giydirildi.