Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sıcak havalar ishali tetikliyor

Yazın sıcaklarla birlikte çocuklarda

Yazın sıcaklarla birlikte çocuklarda görülen hastalıkların sayısı da giderek artıyor. Tatilin keyfini; denizde, havuzda, parkta özgürce çıkaran çocuklar birçok tehlike ile karşı karşıya kalabiliyor.

Uzmanlar, çocuklarda ölüme sebep olan İshal vakalarını ani su ve tuz kaybı ile ilişkilendiriyor. İshalin çocuklarda ölüme bile varan ciddi sorunlara neden olması ani su ve tuz kabına bağlı olduğuna değinen Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Uz.Dr. Zehra Coşkun “Çocukların bünyesi, su kaybını yetişkinlere göre daha az tolere edebilir ve suya karşı yetişkinlere göre daha hassastırlar. Bu nedenle çocuklar su kaybından yetişkinlere oranla çok daha fazla etkilenmekte ve

Özellikle yaz mevsimin de artış gösteren ishal çocukların en sık karşılaştığı sağlık sorunu olduğunu dile getiren Coşkun “Hijyenikliğine dikkat edilmesi, temiz su kaynaklarının kullanılması ve alınan tedbirlerle günümüz de ishal vakaları azalmakla birlikte halen ishal çocuk sağlığını tehdit eden önemli bir unsurdur.

Çocuklarda kaka sayısının artması veya sulu dışkılama ishal olarak tanımlanmaktadır. Kakada kan ve sümük görülmesi çocuğun ateşinin olması ve özellikle ishale kusmanın eşlik etmesi olayın ciddiyetini ve aciliyetini gösteren bir durumdur. İshal vakalarının çocuklar da ölüme sebep olması ani su ve tuz kaybı ile ilişkilidir.

Yaz ayların da sıcaklıkların artması ile birlikte ishal vakaları artış göstermektedir. Bunun sebebi sıcaklıkların artışı ile birlikte gıdaların daha kolay bozulması ve mikropların daha kolay üremesidir. Yine yaz mevsimin de terleme ile birlikte vücut da su ve tuz kaybının fazlası ishal hastalığının daha ağır seyretmesine sebep olmaktadır. İshalden korunmanın en etkili ve kolay yolu bebeklerin anne sütü ile beslenmesidir. Bunun dışında temiz su kaynaklarının kullanılması, vücut ve el temizliğine dikkat edilmesi özellikle hayvansal gıdaların güvenilir yerlerden temin edilmesi önemlidir. İshal olan çocuklarda ishal kesiciler kesinlikle kullanılmamalıdır. Yine çocuğun sıvı alımı arttırılmalı. Patates püresi, pirinç lapası, muz, yoğurt ağırlıklı beslenilmeli ve çocuğun istediği şeyleri yemesine izin verilmelidir” dedi.