Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Enstitüsü Türkiye Sucul Canlılar Müzesi Koordinatörü Doç. Dr. Hasan Kalyoncu, SDÜ’de Türkiye Sucul Canlılar Müzesi kurulması ve kurumun su havzalarında yaptığı araştırmada belirlediği örneklerden en az 5’inin müzeye verilmesini içeren bir protokol imzaladıklarını, müzenin ise şubat ayında oluşturulduğunu belirtti.
Kalyoncu, Sucul canlıların Türkiye’de envanteri olmadığını belirterek, “Türkiye’de hangi iç sularda hangi canlının yaşadığını bilmiyoruz. Bununla ilgili çalışmalar var ama eksik. Bu müzeye Türkiye’nin dört bir yanından örnekler gelecek. Yarın bir bilim adamı müzeye gelip bu örnekler üzerinde çalışabilecek. Yetişen araştırma görevlileri burada görev yapacak. Aynı zamanda tüm vatandaşlara da açık olacak. Vatandaşlar, Türkiye’nin bütün zenginliklerini görebilecek. Amacımız bütün canlı örneklerini bir araya toplayıp bir envanter, veri tabanı oluşturacak müze meydana getirmek. Türkiye’deki sucul canlıların sistematik bir şekilde kategoriler altına alınarak korunması ve sergilenmesini amaçlıyoruz” dedi.
Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Ali Salur ise Türkiye genelindeki arazi çalışmalarında toplanan ve teşhis edilen 5 binin üzerinde sucul canlı bulunduğunu belirterek, teşhis sürecindeki canlı sayısının ise 2 bin civarında olduğunu söyledi.
Bağışların devam edeceğini belirten Salur, “Elde ettiğimiz canlıları güzel bir ortamda koruyacak ve sergileyecek bir müzenin hayalini kurduk. Şubat ayında böyle bir müze kuruldu. Bu müze, beni ve benim gibi çalışan bütün akademisyenleri heyecanlandırdı. Biz de elimizdeki binlerce örneği hem geleceğini garanti altına almak hem de Türkiye’de bir anlamda ilk olan müzenin altyapısını teşkil etmek açısından bağışlamaya karar verdik. Bilimsel çalışmalarda elde ettiğimiz sulak alan örneklerininden bin civarında teşhis edilmiş örneği müzemize bağışladık. Muhtemelen 5 yıl içerisinde 50 bin örneği müzemize bağışlamış olacağız.” dedi.
Osmangazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naime Aslan ise SDÜ müzesinin Türkiye’de tek ve öncü olmasının yanında akademik camiaya ortak ve geniş bir veri sağlayacağını söyledi.
Aslan, “Bundan sonra bunu yapmak zorunda olmayacağız. Bu müze bunu sağlayacak. İnşallah bundan sonra yabancılar örnek karşılaştırması için bu müzeye gelecek” dedi.
ISPARTA
1 gün önceISPARTA
1 gün önceISPARTA
2 gün önceISPARTA
2 gün önceISPARTA
2 gün önceISPARTA
3 gün önceISPARTA
3 gün önceYAZARLAR
3 gün önceISPARTA
3 gün önceISPARTA
3 gün önce
SDÜ’de güzel işler yapılıyor. Böyle haberleri okumak güzel