Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Safran, Isparta’da Yaygınlaşıyor

Isparta’da Tarım ve Orman

Isparta’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlara alternatif gelir sağlayan desteklemelere devam ediyor. Daha önce Sorkuncak Köyü ile Aksu ilçesine bağlı Katip Köyü’nde başlatılan safran üretimine Eğirdir ilçesine bağlı 3 köyde de başlandı.

İlçede 3 köyde, belirlenen 2.500 metrekare alanda dikilmek üzere on aileye %75 Isparta İl Özel İdaresi destekli 30’ar kilogram safran soğanı dağıtımı Bağacık köyünde yapıldı.

Bağacık köyünde yapılan törene Vali Aydın Baruş, Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit, Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Mehmet Ali Ertuğrul, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Av. Abdullah Çelik, İl Genel Meclisi Üyeleri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Isparta’da yapılan safran yetiştiriciliği hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, safran bitkisinin su tasarrufu açısından önemli olduğunu belirterek, Eğirdir’deki çiftçileri safran bitkisini dikmeye davet etti.

Kaymakam Ömer Çimşit ise Eğirdir’in çalışkan insanlara sahip bir ilçe olduğunu belirterek, ilçede yapılan tarım, hayvancılık ve su ürünleriyle ilgili bilgileri katılımcılarla paylaştı.

İl Genel Meclisi Başkanı Ertuğrul da özellikle sulama suyu sıkıntısının yaşandığı bir dönemde safran üretiminin önemine değinerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Vali Baruş yaptığı konuşmada, Eğirdir’in birçok tarım ürününün yetiştiği ender bölgelerden biri olduğunu vurgulayarak, “Amacımız çiftçilerimizin bu toprakları terk etmemesidir,” dedi. Vali Baruş, Eğirdir’in doğal güzellikleri ve tarım alanlarıyla önemli bir ilçe olduğunu belirterek şunları söyledi; “Eğirdir ilçemiz gerek ekonomik gerekse turizm sektörü açısından çok önemli bir yer. Buradaki doğal güzellikler, tarım alanları ve bu topraklar oldukça kıymetli. Eğirdir’de yaklaşık 155 bin dekar tarım arazisi bulunuyor ve bu arazilerin 61 bin dekarında elma yetiştiriliyor. Türkiye’deki elma üretimi açısından oldukça değerli bir bölge burası. Geçtiğimiz yıl itibarıyla yaklaşık 46 bin ton elma ihracatı gerçekleştirilmiş olup bu, Türkiye’nin elma ihracatının %14’üne tekabül etmektedir.

Tarım ürünleri, Isparta’nın ihracatında önemli bir rol oynuyor. Meyve ürünleri ihracatı, ilimizin ihracatında birinci sırada. Bu ihracatı daha nitelikli hale getirmek ve çeşitlendirmek son derece önemli. Eğirdir ilçemiz, sadece yerli üretimle değil, aynı zamanda ihracata da önemli katkı yapmaktadır. İlçemizde 63 bin küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, 31 ton civarında bal üretimi var. Mantar üretiminde de önemli bir paya sahibiz; Isparta, son yıllarda yaptığı atılımlarla Türkiye’de kültür mantarı üretiminde birinci sıraya yükseldi.

Safran, mucizevi bir bitki; 1 gramı 100 litre suyu boyayabiliyor ve yetiştirilmesi için su gerekmiyor. Sadece organik gübre kullanarak ve zamanında toplayıp kurutarak bir yıl içinde ürün alabiliyorsunuz. İlk yıl 400 gram civarında verim alırken, ikinci yıl bu miktar 1 kilograma kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla, safran üretimi çiftçilerimize önemli bir kazanç sağlıyor. Safran üretiminde Bağacık Köyü’nü ve Eğirdir ilçemizi ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bu yüzden bu projeye destek verdik, dedi.

Konuşmaların ardından, safran soğanları Vali Baruş ve diğer katılımcılar tarafından köyde belirlenen arazide toprakla buluşturuldu. Dikilen safran soğanlarından ilk hasadın Kasım ayında yapılması bekleniyor. Program sonunda Vali Baruş katılımcılara safran kullanılarak renklendirilen pilav ikram etti.