Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmeli ve protokollü tüm özel ve üniversite hastanelerinde, Biyometrik (Avuç İçi Damar İzi) Kimlik Doğrulama Sistemi’ne geçilmesi zorunlu kılınmış, Türkiye’nin hemen her yerinde olduğu gibi Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanelerinde de uygulamaya geçilmişti. Fakat SGK bu uygulamada geri adım atarak, avuç içi okuma sistemini iptal etti.SGK’nın 2008’de sağlık karnesi ve vizite kağıdı uygulamasını kaldırarak vatandaşlara TC kimlik numarası üzerinden sağlık hizmeti sunmaya başlamasının ardından SGK’ca sağlık yardımları karşılanmayan bazı kişilerin usulsüz sağlık hizmeti aldıkları belirlendi.
Hastanelere tedavi olmak amacıyla başvurmadıkları halde bazı hastaneler tarafından bu kişilere sağlık hizmeti sunulmuş gibi SGK’ya fatura edildiği de tespit edildi. Bunun üzerine hizmet sunumunda vatandaşların kimliğinin doğru olarak saptanamaması ve hastaneye gitmediği halde kişilerin kimlik numaraları üzerinden tedavi yapılmış gösterilmesi gibi sorunların önlenmesi amacıyla Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişikliğe gidildi. Değişiklikle genel sağlık sigortalısının, sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaatında biyometrik yöntemler getirildi ve geçen yıl temmuz ayında Konya’da pilot uygulama başladı.
Daha sonra bir çok ilde özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi’ne geçildi. Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi, avuç içi damar izi ile TC kimlik numarasını eşleştiriyor. Böylece hastane tarafından genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilere verilmeyen sağlık hizmetinin SGK’ya fatura edilmesi engellenmesi amaçlandı. Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi’nin uygulandığı illerde toplanan veriler, SGK merkezinde çok yüksek güvenlikli cihazlar kullanılarak tekrar şifrelenerek saklanıyor. Kurum çalışanları dahi hangi damar izinin hangi kişiye ait olduğu bilgisine ulaşamıyor.
TEPKİ GELİNCE SGK GERİ ADIM ATTI
İşte SGK’nın uygulamak istediği sistem tam anlamıyla bu idi. Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Isparta’da da SDÜ Araştırma Ve Uygulama Hastaneleri de bu uygulamayı yönetmelik gereği yerine getirmiş, hastanenin her yerine sistemi kurmuştu. Hatta Biyometrik Kimlik Doğrulama sistemi birçok hasta tarafından kullanıldı. SGK’nın sistemi zorunlu hale getirdiğini ifade eden SDÜ Araştırma Ve Uygulama Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Tuğrul sezer, “Biz SGK’nın istediği sistemi hastanemize kurduk. Kayıtlara da başladık. Ancak ülkenin birçok şehrinden tepki gelince SGK bu sistemi iptal etti. Kullanma zorunluluğuna daha zaman vardı, ancak biz bu sistemi daha öncesinden kurdurduk. Şimdi de iptal oldu.” dedi.
150 BİN LİRA ÇÖPE GİTTİ
SGK’nın istediği bu sistemin oldukça pahalı olduğunu ifade eden Başhekim Prof. Dr. Sezer, “Avuç İçi Okuma sistemi toplamda 150 Bin TL’ye mal oldu. Yeni bir sistem (Parmak izi) daha gündeme getirildi. Eğer yeni sistemde de zorunluluk istenirse biz avuç içini kullanmaya devam edelim. Biz bunları çöpe mi atacağız?” diye konuştu.
REKABET OLMAYINCA
Avuç İçi Okuma Sistemi için tek firmanın yetkilendirildiğini sözlerine ekleyen Sezer, rekabet olmadığı için de sistemin bu kadar pahalıya mal olduğunu aktardı.
ISPARTA
6 saat önceISPARTA
6 saat önceISPARTA
6 saat önceISPARTA
10 saat önceVİDEO GALERİ
10 saat önceISPARTA
10 saat önceISPARTA
2 gün önceISPARTA
2 gün önceISPARTA
2 gün önceISPARTA
2 gün önce