Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Gonca Anıl

NEDEN EV HANIMLIĞI DAHA ZORDUR?

Ev hanımı iseniz yağmurun rahmeti bile zahmet olarak yağar omuzlarınıza…

Ev hanımlığı en zor meslek.. Bu mesleğin yeterliliği için üniversite okumak gerekmiyor ya da kurs katılım belgesine ihtiyaç yok. İşte belki de bu yüzden ev hanımlığı daha zor ve ev hanımları daha zeki olmak zorunda.

Size hiçbir yerde öğretilmiyor, ev hanımlığı nasıl yapılır diye. Nasıl güzel yemek yapılır, temizlik nasıl yetiştirilir, nasıl misafir ağırlanır, nasıl sabırlı olunur, bir, iki hatta bazen üç çocukla birlikte nasıl gün akşam olur?

Çalışan bir kadınsanız yapmadığınız ya da yapmak istemediğiniz her şey yapamadıklarınız olarak silinip gidiyor. Neden camların kirli? Çünkü çalışıyorum. Perdelerin tozdan kararmış, ee ama vaktim yok. Ev hanımı iseniz bunlar ve çok daha fazlası beceremedikleriniz hanesine büyük harflerle yazılıyor. Zaten evdesiniz nasıl olur da camlarınızda yağan yağmurun izleri olur. Gelen misafirinizin camlarınıza imalı bakışlarından anlarsınız ki meraklı gözler yağan yağmurun rahmetinin yanında zahmetini de indirivermiştir omzunuza.

Çalışan bir hanımsanız tek çeşit yemekle de geçer öğün, zaten akşamın o saatinde ancak kolay yemekler yapılır. Kalkıp da nasıl yapılır akşam karanlığında yaprak sarması? Kim uğraşır o saatlerde köftelerle, “ayaklarım zaten köfte gibi oldu” diyen hanımlar, başka köfte değil yapmak görmek bile istemezler. Ha karşı komşu, koca bir tabak köfte getirse kimse hayır demez ayrı konu. Şayet ev hanımı iseniz salatasından tatlısına kadar eksiksiz bir sofra hazırlamak zorunda hissedersiniz kendinizi. Hele bir de eşiniz öğlen yediğini akşam yemeyenlerden, “ısıtılmış yemeği hayatta yemem” diyen çok düşünceli nadide eşlerdense mesainiz buzdolabının önünde başlar, ocağının önünde son bulur. Öyle menemenler de yemekten sayılmaz, kızartma mı o da ne? Çalışan hanımların ana yemeğini oluşturan tarifler ev hanımları için garnitür ya da meze olarak kalır, her ne kadar kendileri öyle düşünmeseler de eşleri bu eşsiz yemekleri “onla karın mı doyar” diyerek ellerinin ve dillerinin tersiyle itiverirler.. Eşlerinin kalplerini kırdıklarının farkında bile olmadan.

Bu arada ev hanımlarının öyle çalışan hanımlar gibi kalplerinin kırılmaya, morallerinin bozulmaya hakları yoktur. Motivasyon kelimesi iş yerinin koridorlarında yankılanır sadece, evlere hiiiç uğramaz. Hele ilgi istemek, konuşmaya, sohbete ihtiyaç duymak işten bile değildir. “Aman canım sen de akşama kadar evin içindesin, yemeğini yap otur, canını sıkacak birşey mi var”. “Elin adamından laf mı duyuyorsun benim gibi, ağız kokusu mu çekiyorsun”.. Tam da kendinizi iyi hissetmediğiniz bir günün akşamında “Benim de bugün pek keyfim yok hayatım” demek üzere açtığınız ağzınız bu şen cümlelerle kapanıverir ki farkında bile olmazsınız ne günün yorgunluğunun, ne de kalp ağrınızın.. Çalışan bir hanımsanız zaten işiniz çok yoğun ve yorucu geçmiştir, kimsenin afrasını tafrasını çekemezsiniz, dönüverirsiniz sırtınızı ve kolayca küsersiniz. “Bu günlerde çok alıngan” olmaya hep hazırsınızdır.

Ağrı demişken, öyle hasta olmak da yoktur ev hanımlarının kitabında.. zaten fırsat da yoktur. Zaten bu yüzdendir ki hastaneler hanımlarla dolar taşar.. Hafif ağrılarla kendini gösteren ağrılar, çok işim var bahanesiyle ertelenir, ertelendikçe büyür. Büyüdükçe ağrılar çekilmez olur, ne zamanki ev hanımı ayağa kalkamaz olur işte o zaman bir doktora gitme hakkı doğmuştur. Çünkü kaçınılmaz olmuştur. Çalışan hanım en küçük rahatsızlığında işinden izin alıp, muayenesini olur. Tedavisini de ihmal etmez.

İki grubun da istisnası olur. Eşi ev hanımı olup da el üstünde tutan, emeğine saygı duyan, hatta ona kalbiyle ve gücüyle yardımcı olup kadir kıymet bilen saygıdeğer beyefendileri tenzih ve takdir edip, bu gruba girmeyenlerin de acil şifasını dilemek lazım.

Çalışan hanım olmak da hiç kolay değil, gün boyunca ayakkabılar içinde şişen ayaklarınızı akşamları dinlendirme fırsatınız bile olmaz. Eve gelirken ne yemek yapsam diye kara kara düşünürken hatırlı bir komşunuz bir tas sıcak çorba getirse dünyalar sizin olur. Çalışan hanım olmak zordur evet, ama herkes zorluğunun farkındadır. Eşler, komşular, misafirler… herkes..

Bunca satırda uzayan lafın kısası basit ve hor görülmesi ev hanımlığını çalışan hanım olmaktan daha zor kılıyor..

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER