Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İsmail Aslan

MEHMET AKİF, İSTİKLÂL MARŞI, ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ

Türk Şiirinde, milli, ahlaki, dini yeni bir çığır açmış olan, milletine en büyük armağanı İstiklâl Marşını armağan ederek adını ölümsüzleştiren Mehmet Akif ERSOY 1873 ‘de İstanbul’da, Fatih’e yakın Sarıgüzel Mahallesinde doğdu. Fetihten beri Türk-Müslüman, orta halli ve yoksul insanların kalabalık bulunduğu bir çevrede doğup büyüyen AKİF, yaşadığı muhitin ruhaniyet, perişanlık, bakımsızlık ve yoksulluğundan, geleneklerinden edindikleriyle ünlü eseri SAFAHAT’ın alt yapısını oluşturmuştur.

Her milletin bir milli marşı vardır. Milli Marşa saygı duyulur,gür sesle söylenir, ayakta dinlenir. Bizim milli marşımız; istiklâl mücadelemizi, o tarihe sığmayan kahramanlık destanımızı terennüm ettiği içindir ki “İstiklâl Marşı” diye adlandırılmıştır.

İstiklâl Marşı, Mehmet Akif’in kaleminden ama, Büyük Türk Milletinin “kollektif alt şuurundan” fışkırmıştır. Hepimizindir, herkesindir. Mehmet Akif, İstiklâl Marşı’nı SAFAHAT’ına almamış, “Kahraman Ordumuza” ithaf etmiştir. Milli Marş yazma yarışması için para ödülü konulduğunu öğrenen Akif; “Ben milletim için para ile şiir yazmam ” diyerek yarışmaya katılmak istememiştir. Para ödülü ile ilgili problem çözülünce Akif, İSTİKLAL MARŞI’nı odasının duvarlarına yazmaya başlamıştır.

AKİF İstiklal Marşı’nı Şubat 1921’de yazdı. 12 Mart 1921 günü TBMM bu marşı büyük bir coşku ile karşılayarak,”Türk Milleti’nin Milli Marşı” olarak kabul etti.

Her kelimesi, her mısraı Türk’ün İstiklal mücadelesini anlatan İSTİKLAL MARŞI’nda Türk Vatanının ve Türk Milleti’nin bütün önemli hususiyetleri mevcuttur. 91 yıldır bütün dünyaya gür bir sesle istiklalimizi haykırıyoruz.

Merhum AKİF’i rahmetle anarken, “Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırtmasın ” temennisine uygun olarak, milletimizin istiklâlinin huzur ve barış içinde ebediyen devam etmesini diliyorum.

“Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.”

“Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.”

“Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın ,
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.”

Ey şehit oğlu şehit!
Ey ilahi sırra mazhar olan kahraman!
Ey anasının vatana kurban adayıp, saçını kınalayarak askere gönderdiği yiğit!
Türklük sizin sayenizde bu sessiz topraklarda ebedi bir nabız gibi atacak!
Peygamberimiz; “Kıyamete kadar gelip geçecek Ümmet-i Muhammed’in şehitleri, beni başlarında görmedikçe Allah’a can vermeyeceklerdir.” buyuruyor. Çanakkale’nin bu mukaddes topraklarında şehit düşenler, son nefeslerinde Peygamberimizi başuçlarında görerek, Onun mübarek nurlu yüzüne baka baka ruhlarını teslim ettiler.

Dur yolcu!
Bilmeden gelip bastığın bu toprak
Bir devrin battığı yerdir.!
Eğil de kulak ver,
Bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir!
Çanakkale’de canlarını, bizler bu vatanda hür ve mutlu yaşayalım diye, feda eden yüz binlerce kahramanların torunları! Türk çocukları!
Siz Kâbe’yi tavaf edercesine, Çanakkale’ye gelin. Kanlı boğuşma sahalarını gezin. Buradan mertlik dersi alın ve Çanakkale’nin manevi atmosferinde ruhunuzu yıkayın! O zaman görevinizi yapmış olursunuz.
Şehitlerin gökyüzüne açık kabirlerinde, onların ruhlarından kuvvet almak imkanını veren bu topraklar, Türk insanı için en kutsal bir yerdir. Çünkü onların yattığı yerler toprak değil, peygamber kucağıdır. Vatanı “Cennet” yapan, işte bu topraklardaki “Cennetlikler”dir. Türk ve dünya tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi, Türk’ün istiklalini dünyaya haykırdığı, esaret zincirlerini kırdığı bir tarih vesikasıdır.

Her türlü olumsuzluğa rağmen “ÇANAKKALE GEÇİLMEZ” gerçeğini yaşayan ve yaşatan kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz.

“Ey şehit oğlu şehit, isteme benden Makber,
Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber!”

Şehitlerimizin ruhları şad olsun…..
SAYGILARIMLA…….

İSMAİL ASLAN
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜR YARDIMCISI

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER