Gıda, Tarım ve Hayvancılık Isparta İl Müdürü Cenk Şölen, Kurban Bayramı’na az bir süre kala kırmızı etteki yükselişin gerçeği yansıtmadığını belirterek, Kurban Bayramı öncesi kırmızı ette fiyat artışı olduğu yönündeki söylentilerin spekülatif olduğunu söyledi.
Şu anda ülke genelindeki hayvan varlığının yeterli olduğunu ve Kurban Bayramı’nın yaklaşmasından dolayı yetiştiricilerin ellerindeki mevcut hayvanları kurbanlık olarak saklayıp kesime sevk etmediklerinden böyle olduğunu belirten Şölen, şunları söyledi;
ŞU ANDA KESİMİ YAPILACAK 17 BİN SIĞIR BULUNUYOR
‘’Özellikle son yıllarda ilimizde hayvancılık büyük bir atılım yaptı. Yem bitkisi ekiliş alanları yaygınlaştığı gibi meralar da iyileştirildi. Bu anlamda Isparta’da bugün itibariyle 5043 büyükbaş işletmesi bulunuyor.
Bu işletmelerde kesimi yapılacak sığır varlığımız ise 17 bin 216 baş. Ayrıca ilimizde ruhsat- onaylı 6 tane de kesimhane bulunuyor. Bu kesimhanelerde TÜRKVET verilerine göre 16 bin büyükbaş hayvanın kesimi yapılabiliyor.
KIRMIZI ETTEKİ FİYAT ARTIŞI SPEKÜLATİF
Öte yandan son dönemde et fiyatlarının arttığına dair söylentiler dolaşıyor. Kurban Bayramı’nın yaklaşmasından dolayı yetiştiriciler ülke genelinde ellerindeki mevcut hayvanları kurbanlık olarak saklayıp kesime sevk etmiyorlar. Aslında hayvan sayımız yeterli. Ancak kırmızı etteki bu fiyat artışı spekülatif. Özellikle Bakanlığımızın aldığı doğru tedbirler sonucunda et fiyatları bariz bir şekilde geriledi.
DANA 24, DÜVE 23, DİŞİ SIĞIR 21 VE KUZU 23 TL’YE KESİLİYOR
Bugün itibariyle ilimizde kesim fiyatları Dana 24 TL, Düve 23 TL, damızlık dışı dişi sığır kesimi 20 -21 TL ve kuzu kesimi de 23 TL’dir. Birkaç ay içinde et fiyatları gerçek rakamlarına oturacaktır. Özellikle sözde fiyat artışları uzun vadede yetiştiricilerimiz açısından olumsuz olacaktır. Bu nedenle gerek hayvan yetiştiricilerimiz gerekse tüketicilerimiz spekülatif olan bu fiyatlara itibar etmemeliler.’’