Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaliteli gıda üretiminde BAKA desteği

Gıda Kontrol Laboratuvarının altyapısı

Gıda Kontrol Laboratuvarının altyapısı güçlendirildi, nitelikte üretim için analiz kalitesi yükseltildi, yaş meyve sebze ihracatında analiz süresi de 1-2 güne indi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) projesine destek verdiği Isparta Gıda Kontrol Laboratuvarı (Isparta GKL) altyapısının güçlendirilip Isparta ve Burdur il merkezleri ile tüm ilçelere verdiği hizmet kalitesi yükseltildi. Proje ile laboratuvar başta gıda, yem, su, süt, balık olmak üzere her türlü üründe mevzuatta yer alan tüm ağır metal analizleri yapılabilir duruma geldi. Kurulan bilgisayar ağ sistemiyle elektronik her türlü verinin güvence altına alındığı laboratuvar, süt ve süt ürünleri üreticileri, tarımsal üretim yapan işletmeler ve gıda sanayinin ağır metal içeriklerini daha kolay, ucuz ve kısa zamanda öğrenmelerini sağlıyor. Bölgede üretilen yaş meyve ve sebzenin ihracatı için gerekli analiz raporlarının Isparta’da yapılıp 4-5 günde alınan sonuçların 1-2 günde alınmasıyla zaman ve maliyette önemli kazanımlar elde edildi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, Isparta Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Laboratuvar Müdürü Osman Doğan ile Toksin ve Kalıntı Laboratuvarı Birim Sorumlusu Sermet Koç, BAKA’nın 2012 Yılı Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ndan verilen hibe desteği ile donatılan laboratuvarın süt, et ve et ürünleri, su ve su ürünlerindeki analiz ve diğer çalışmalarıyla ilgili Genel Sekreter Tuncay Engin’e bilgi verdi. Müdür Osman Doğan, BAKA’nın desteklediği projenin hayata geçirilmesiyle laboratuvarın cihaz, alet ve ekipman envanterinin güçlendirilerek paydaşlarının sorun, ihtiyaç ve beklentilerine yanıt verebilecek düzeye geldiğini belirtti.

ARTIK ÖNEMLİ GIDA ÜRÜNLERİNDE AĞIR METAL ANALİZİ YAPILABİLİYOR

Laboratuvar birimlerinde gıda, gıda katkı, yem, yem katkı, su ve atık su numunelerinde çeşitli analizler ile 2004’den bu güne ağır metal analizleri de yapıldığını anlatan Müdür Osman Doğan, “Zamanla gerek teknolojik gelişmeler, gerekse mevzuatın değişmesiyle ağır metal limitleri düşürülmesiyle cihazımızla istenilen ölçüde analiz yapılamaz hale geldi. Özellikle süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, su ve su ürünlerinde kurşun, selenyum, arsenik, civa, kadmiyum gibi elementlerin analizinde mevcut ICP-OES cihazının tespit limitleri ihtiyacı karşılayamaz hale gelmişti. Projemize BAKA’nın destek vermesiyle Isparta ve Burdur il merkezi ile tüm ilçelere hizmet veren laboratuvar altyapımız yenilendi. Bölgemizde daha etkin, başarılı ve yaygın gıda denetiminin yapılmasına katkıları için BAKA’ya teşekkür ediyoruz” dedi.

Genel Sekreter Tuncay Engin, BAKA’nın Batı Akdeniz’de sürdürülebilir kalkınma hedefine yönelik KOBİ’ler ile kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere desteklerinin devam edeceğini belirtti. Kaliteli ve sağlıklı gıda üretiminde stratejik kurum olan Isparta Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nün yaklaşık 400 bin 820 TL bütçeli projesinin BAKA’nın 2012 Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında yüzde 80 hibe desteği aldığını hatırlatan Tuncay Engin, şöyle devam etti:

“Hayati önemdeki gıda alanında hizmet veren laboratuvarın altyapısının güçlendirilip Burdur ve Isparta il merkezleri ile ilçelerinde daha etkin gıda denetimi yapılması sağlanması bizleri çok sevindirdi. Tarıma dayalı sanayi sektöründe üretilen ürün veya hammaddelerin daha sağlıklı ve güvenli hale getirilerek katma değerlerinin arttırılması, kalitelerinin yükseltilerek bölgede faaliyet gösteren işletmelerin rekabet güçlerinin arttırılmasına katkıda bulunacaktır. Sizleri kutluyorum. BAKA çalışmaları, vizyonu ve hedefleriyle benzeşen çalışmalara destek vermeye devam edecektir.”

Isparta Gıda Kontrol Laboratuvarı’nın BAKA’nın desteğiyle yeni ekipmanlarla altyapısının güçlendirilmesiyle ihracat amaçlı yaş meyve ve sebze numunelerinde pestisit analizi yapma kapasitesi oluşturuldu. Bölgede faaliyet gösteren tarımsal işletmelerin Türk Gıda Kodeksi, Avrupa Birliği standartları ve ilgili diğer mevzuata uygun daha kaliteli, güvenli, sağlıklı ve pazarda rekabet edebilecek nitelikte üretim için analiz kalitesi yükseltildi ve bölge üreticisinin önemli bir sorunu olan pestisit analiz raporu alma süresi 4-5 günden 1-2 güne inmesi sağlandı.