Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Isparta’ya TOKİ konut yapacak”

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan yaptığı açıklamada 17 ilde emeklilere özel TOKİ evleri için çalışmanın başladığını duyurdu. 17 il arasında Isparta’nın olmaması dikkatlerden kaçmazken, Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Abdülkadir Ersal duruma açıklık getirdi. Ersal, arsa sorunun çözüldüğünü ve 15 Aralık’ta altyapı çalışmaları için ihaleye çıkılacağını söyledi.

Akkent TOKİ ile Bozanönü arasında 400 bin metrekarelik alanın Maliye Bakanlığı tarafından Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) tahsis edildiğini müjdeleyen Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, “8 bin kişilik toplu konut projesi için bir yandan arazi problemi çözülürken, diğer taraftan da başvuruları almaya devam ediyoruz. Şuanda başvurular 11 bini geçmiş durumda. Fakat biz bunun 15 bini geçeceğini tahmin ediyoruz. Başvurulardan da anlaşılacağı gibi emeklilerin kiralardan çok çektiğini bugün net görebiliyoruz” dedi.

Emeklilerin TOKİ Toplu Konut Projesi’ne olan ilgisini, “Bugüne kadar böylesini hiç görmemiştim” sözleriyle yorumlayan Başkan Ersal, “Isparta’daki emeklilerimizin büyük bir bölümünün kendine ait evi olmadığını görüyoruz. Genellikle kiraların fazla olduğuna dair şikayetler var. Her yıl 10-15 bin yeni öğrenci Isparta’ya geliyor. Bu da konut ihtiyacını doğuruyor. Bunun çözülmesi için bu yola girdik” diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde TOKİ kanalıyla başvuruların resmileşeceğini aktaran Ersal, “Isparta’da 76 bin emekli var. Bunun yarıdan fazlası merkezde ikamet ediyor. Başvurularda kişilerin emekli olması yeterli diyoruz. TOKİ’nin olmazları varsa bunu kendilerine ileteceğiz. Bundan sonra esas formalite başlayacak. Bu konuda en büyük görev Valimize, milletvekilimize ve halkımıza düşüyor. Herkes elini taşın altına koyarsa belki bugün 8 bin kişilik yapılabilir ama bunu daha da genişletebiliriz. İlerleyen zamanlarda ikinci, üçüncü etap toplu konut çalışmaları yapılabilir.” ifadesini kullandı.

Emeklilerin büyük çoğunluğunun ev sahibi olmadığını dile getiren Başkan Ersal, şöyle devam etti; “Bugüne kadar evi olmayan böyle bir kitle görmemiştim. Yüzde 70’e varan kesimin evi olmadığı ortaya çıktı. Birçoğu kirada olduğunu ve kiranın pahalı olduğunu söyledi. Her yıl şehrimize 14-15 bin öğrenci geliyor. Bu da ciddi anlamda konut ihtiyacını doğuruyor. Emekliler bütçesine göre evlerde oturdukları için, ev sahipleri emekliyi evden çıkartıp yerine bir kaç öğrenciyi katarak daha fazla gelir elde ediyor. Isparta’da bunun çözülmesi gerekiyordu. Biz de bu nedenle bu yola girdik.

Derneğimizin Ankara’da yapılan genel kuruluna misafir olarak katılan Başbakanımız, genel kuruldaki konuşmasında 250 lira gibi bir bedelle 2+1 şeklinde 20 yıl geri ödemeli konut yapılacağını söyledi. Biz de bunun doğrultusunda başvuruları alıyoruz. Emeklilerimiz nüfus cüzdanı ve bir fotoğrafla bize başvurabiliyorlar. Biz de emeklilik durumuna bakıyoruz. Emeklilerimiz projeye yoğun ilgi gösteriyor.

Bu konuda Sayın Valimiz Vahdettin Özkan ile Ak Parti Isparta Milletvekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç’in yoğun çalışmaları oldu. Uzun zamandır gündemimizde olan arsa sorununun giderilmesi gerçekten çok sevindirici bir haber oldu bizim için. Bu konuda emeği geçen sayın valimize ve milletvekilimize teşekkür ediyorum. Ayrıca TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olan Milletvekilimiz Süreyya beyi tebrik ediyorum. Bu da şehrimiz adına sevindirici bir haberdi. Biz emekliler olarak, toplu konut projesinin hızlandırılmasını istiyoruz”

Öte yandan TOKİ Başkanı Ergün Turan, konut sahibi olamamış emeklilerin ev sahibi yapılması amacıyla ilk etapta 17 ilde 4 bin 354 konut için ön talep toplanacağını ifade etti. Turan, talep toplanacak illeri ve konut sayılarını şöyle açıkladı: “Bursa-Nilüfer 1.200 konut, Balıkesir Bandırma-Edincik 32 konut, Karaman-Kırbağ 400 konut, Şanlıurfa-Akabe 304 konut, Konya-Meram 499 konut, Elazığ-Merkez 280 konut, Amasya-Merzifon 150 konut, Kütahya-İnköy 300 konut, Afyonkarahisar-Merkez 300 konut, Karabük-Merkez 426 konut, Çorum-Alaca 35 konut, Erzincan-Yoğurtlu 24 konut, Gaziantep-İslahiye 31 konut, Giresun-Alucra 16 konut, Muğla-Yatağan 79 konut, Sivas-Yenimahalle 184 konut – Akıncılar 33 konut, Trabzon Vakfıkebir 47 konut-Çaykara 14 konut”

Ergün’ün açıkladığı 17 il arasında Isparta’nın olmaması şaşkınlıkla karşılanırken, Ersal duruma açıklık getirdi. Arsa tahsisisin yeni yapılmış olması sebebiyle başvuruların henüz resmilik kazanmadığını belirten Ersal, altyapı çalışmalarının ardından toplu konut yapımına başlanacağını söyledi.

TOKİ’nin resmi internet sitesinde açılan bir sayfa ile konut edinme sürecine ilişkin bilgiler veriliyor. Emekli Talep Projeleri Süreç Şeması başlığında verilen bilgilerde şu ifadelere yer alıyor;

1- Valilik, Kaymakamlık veya Belediye’den gelen talepler ilgili il Valiliği aracılığıyla İdaremize iletilir.

2- İl Valiliği tarafından önerilen ve idaremiz tarafından uygun görülen arsa/arsalar üzerinde gerekli çalışmalar başlatılır ve proje albümü hazırlanır.

3- Proje albümünde bulunan bilgilere yaklaşık maliyet çıkartılarak yaklaşık konut fiyatları belirlenir.

4- İlgili Valiliğe bilgilendirme için ve Bankaya da talep toplanması için talimat verilir.

5- Yeterli talep toplanırsa (%70 oranında talep toplanırsa ya da en az 100 konutluk talep) ihale yapılması için birime gönderilir.

6- İhale Dairesi tarafından ihale yapılır.

7- İnşaat %40 seviyelerinde kesinleşen maliyet bilgileri doğrultusunda şerefiyeli konut fiyatları belirlenir. Şerefiyeli fiyatlar, satış esas ve koşulları ve proje ile ilgili diğer bilgiler ve satış takvimi için Başkanlık onayı alınır.

8- İdaremiz tarafından konut kuraları belirlenen günde idaremiz tarafından görevlendirilen kişi nezaretinde noter huzurunda çekilir.

9- Kura sonucu belirlenen hak sahipleri ile temerküz banka şubesinde Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalatılır.

10- Konutlar geçici kabul sonrası hak sahiplerine teslim edildi.