Isparta denildiği zaman herkesin aklında güller canlanır. Gül şehri olarak bilinen şehir içerisinde gül ile ilgili her şey yapılmaktadır. Tesbih, lokum ya da kolonya gibi birçok ürün içerisinde güle yer verilir. Güle oldukça fazla değer veren bu şehirde yapılan yemekler de bambaşka bir lezzete sahiptir. Isparta yöresel yemekleri tatlarının yanı sıra kokuları ile de yiyen herkesi büyüleyen bir özelliğe sahiptir.
Dağların arasında kalan şehirde hem Akdeniz hem de İç Anadolu kültürüne rastlamak mümkündür. Bu nedenle oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Isparta yöresi yemekleri iki kültürün de birleşmesi ile oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu nedenle de şehre gezmeye giden herkes yemeklerinin güzelliği karşısında büyülenir.
Isparta’nın Benzersiz Tada Sahip Yöresel Tatları
Isparta’nın kendisine has birçok özel yemeği bulunsa bile birkaç tanesi kişiler tarafından ilgi çekmektedir. Bu yazı içerisinde en beğenilen lezzetlerden bazılarını yazacağız.
Isparta Mutfağının Göz Bebeği: Banak
Isparta yöresel yemekleri içerisinde ilk sırada yer alan banak, genellikle özel günlerde yapılır. Düğün, bayram ya da kutlama gibi kalabalık günler için tercih edilen bu yemeğin yapımı oldukça kolaydır. Yöre halkı tarafından oldukça fazla değer verilen bu yemek el yapımı pide ve et ile yapılır. Koyun ya da kuzu eti kullanılarak yapılan yemekte, bazı yöre halkı dana eti de kullanmaktadır.
Her Mevsim Ayrı Güzel: Fırın Kebabı
Fırın kebabı yöreye ziyarete giden kişiler tarafından en çok beğenilen lezzetler arasında yer alıyor. Şehirdeki restoranlarda da bulunabilen bu yemek, birçok evde kolaylıkla pişirilebiliyor. Nisan ve Mayıs aylarında yapılan yemek için kuzu eti tercih ediliyor. Haziran ayı için oğlak ve Eylül ayında yapılanı ise erkeç etinden meydana geliyor. Birçok farklı hayvan eti kullanılarak pişirilen bu yemek, tadına bakan herkesi etkisi altına alıyor. Şişlere geçirilen etler fırınlara konuluyor ve ortalama 4 saat boyunca pişmeye bırakılıyor. Sofraya gelirken ise yöreye uygun bakır tabaklar içerisinde konulması, yöre halkının kültürlerine olan bağlılığını simgeliyor.
Akdeniz’in Lezzeti: Sazan Dolması
Isparta’da en çok bulunan balık türü sazan balığıdır. Bu nedenle de yemeklerin içerisinde sazan balığına rastlamak mümkündür. Oldukça fazla emek gerektiren bu yemeğin yapımında balığın içi boşaltılıyor. İçine hazırlanan özel pilav dolduruluyor ve balığın tekrardan ağzı kapatılıyor. İçindeki pilavla birlikte pişen balık sofralarda servise sunuluyor.
Kahvaltı Sofralarının Doğal Lezzeti: Hamursuz
Isparta yöresel yemekleri denildiği zaman akla gelen bu lezzet, krep gibi kahvaltı sofralarında tüketiliyor. Yapımında un, su ve tuzun yanı sıra kullanılan kaymak yağı bu lezzeti özel kılıyor. Hamursuz tarifine ulaşmak için www.tarifdefteri.net sayfasına girebilirsiniz. Sıcak olarak tüketilen bu yemek beyaz peynir ve tereyağı ile tüketilerek sofralarda bulunuyor.