Isparta'da açlık ve geleceğe bakış yürüyüşü

Isparta’da, Ülkü İlköğretim Okulu’nda Teknoloji Öğretmeni Filiz Demer’in danışmanlığında geliştirilen Dünya’yı Kurtaracak Proje kapsamında Açlık ve Geleceğe Bakış Yürüyüşü düzenlendi.”Milyonlarca insan aç kalacak tehlikenin farkında mısınız?” sloganıyla yola çıkılan projeyle verimli tarım arazilerin imara açılmasıyla gelecekte insanların nüfus artışına bağlı olarak açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekiliyor. Ülkü İlköğretim Okulu önünde başlayan yürüyüşe, Isparta’nın […]

Isparta’da, Ülkü İlköğretim Okulu’nda Teknoloji Öğretmeni Filiz Demer’in danışmanlığında geliştirilen Dünya’yı Kurtaracak Proje kapsamında Açlık ve Geleceğe Bakış Yürüyüşü düzenlendi.”Milyonlarca insan aç kalacak tehlikenin farkında mısınız?” sloganıyla yola çıkılan projeyle verimli tarım arazilerin imara açılmasıyla gelecekte insanların nüfus artışına bağlı olarak açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekiliyor.

Ülkü İlköğretim Okulu önünde başlayan yürüyüşe, Isparta’nın yanı sıra Antalya, Burdur, Alanya’dan ortaöğretim öğrencileri katıldı. Yürüyüşe sivil toplum örgütlerinden destek geldi. Öğrenciler ellerinde döviz ve pankartlarla tarım arazilerinin hızla yok edildiğine dikkat çekti. 6 Mart Caddesi ve Mimar Sinan Caddesi güzergahında mehter takımı eşliğinde yapılan yürüyüş Hükümet Meydanı’nda sona erdi.

Burada bir konuşma yapan Ülkü İlköğretim Okulu Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Filiz Demer, dünya nüfusunun sürekli artmasıyla ülkemizde ve dünyada iskanlaşmanın tarım arazilerine doğru yatay bir yayılma gösterdiğine dikkat çekti. Yayılmanın böyle devam etmesi halinde bir asır sonra dünyayı açlık tehlikesinin beklediğini iletti.

Yatay yayılma yerine binaların gelişen teknolojiyle birlikte dikey yükseltilmesi gerektiğini kaydeden Demer, şöyle konuştu: “Verimli araziler hızla yok edilmektedir. Ekilebilir toprak rezervi tehlike altında olan 19 ülke arasında Türkiye’de var. Tehlike kapımızda artık kulaklarımızı tıkamayalım. Tarım arazilerimizin sadece yüzde 57’si ekilebilir tarım arazisidir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sanayileşme, yapılaşma, erozyon, kirlilik gibi çeşitli unsurlardan dolayı azalmaktadır. Bu azalışa rağmen nüfusu beslemek zorundayız. Bu nedenle verimli tarım arazileri mutlak surette Sit alanları gibi korunması elzemdir. Tarım dışı kullanmaya hiçbir surette izin verilmemelidir. İskan politikaları bir an önce yenilenmelidir. Acil şekilde milletler arası bir sözleşme hazırlanmalı ve buna bütün dünya devletleri imza atmalıdır. Milletler arası bir hukuk olmalıdır. Hiç değilse bundan sonra tarım arazileri imara açılmamalıdır. Aksi halde gelecek namına büyük tehlike söz konusudur. Binaların yapımında dayanıklı çok katlı bina yapılarak daha fazla insanın barınma ihtiyacını sağlayacak şekilde yeniden tasarlanmalıdır”

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi sunuldu ve Eğirdir Belediyesi’nin katkılarıyla ücretsiz fidan dağıtımı yapıldı.

Exit mobile version