Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Isparta Elması Dünya Pazarı’nda

Isparta Ticaret ve Sanayi

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekonomi Bakanlığı’nın Yüzde 75 hibe desteği ile yürüttüğü Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Destek Programı (URGE) kapsamındaki Isparta Meyvesi Dünya Pazarı’nda ‘Appche’ Projesi’nin ilk yurtdışı faaliyeti URGE’nin AR-GE’si olarak gerçekleştirildi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinin yurtdışı bağlantılarını güçlendirerek, ihracatını ve işbirliği olanaklarını artırmak adına projelerine ve çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede, ITSO’nun üyelerine yönelik hazırladığı yüzde 75 Ekonomi Bakanlığı hibe desteği ve Avrupa Birliği fonlarından sağlanan Isparta Meyvesi Dünya Pazarı’nda ‘Appche’ Projesi kapsamında Fransa ve Polonya’ya ticari iş gezisi düzenlendi. ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya önderliğinde gerçekleşen iş gezisine proje ortağı firmaların yanı sıra Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Ekonomi Bakanlığı’nı temsilen Uzman Özden Çatalbaş da katıldı.

Elma başta olmak üzere meyve üretimi ve soğuk hava deposu işletmeciliği yapan Proje ortağı firmalarının bulunduğu iş gezisinde, Fransa ve Polonya Ticaret Müşavirlikleri, meyvecilik kooperatifleri, meyve bahçeleri. meyve sebze halleri, elma fidesi üretim tesisleri, soğuk hava depoları, paketleme tesisleri ve ihracatçı firmalar ile uluslararası tarım fuarları ziyaret edildi.

Proje kapsamında gerçekleştirilen yurtdışı ziyareti aracılığıyla birçok konuda bilgi sahibi olduklarını belirten ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Ispartalı meyve üreticisinin sorunlarının en başında birlikte hareket edememe, mevcut kooperatif ve birliklerin de işlevselliklerinin yetersiz olması ile satış ve pazarlamanın geldiğine dikkat çekti. Sarıkaya, Isparta meyveciliğindeki kaliteli üretim ve soğuk hava depolarındaki teknolojinin daha ileride olduğunu belirterek, “Isparta olarak, sektördeki potansiyelimizi uluslararası düzeyde bir kez daha görmüş olduk. Bu tür projelerimiz aracılığıyla tespit edilen sorunların da üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Gördük ki kooperatifler ve birlikler her iki ülkede de üreticiye eğitim, danışmanlık, yeni üretim teknikleri çeşitlendirme, makine ve ekipman ile ilaç gibi birçok konuda destek sağlıyorlar. Üreticiye sadece en iyi kalite ve standartlarda üretmek kalıyor. Sonrasında yine elmasını birliklere ve kooperatiflere teslim ediyorlar. Bu ürünlerin en iyi şekilde satış ve pazarlamasını kendi tesislerinde isteğe göre ürünlerin tasniflenip paket ve ambalajlaması da buralarda yapılıyor. Üreticinin de ben bu yıl elmamı nereye satarım, paramı alabilir miyim diye düşünce ve tereddütleri kalmıyor. ”dedi.

ISPARTA DIŞINA ÇIKMADAN ISPARTA’YA HİZMET EDEMEYİZ

TSO olarak, üyelerin ihracatını artırmak, ekonomik faaliyetlerini güçlendirmek adına bugüne kadar 20’ye yakın ülkede ticari işbirliği, fuar gezisi düzenlediklerini anlatan Sarıkaya, “Dünya Pazar, Müşteri Kraldır düsturu ve Başkanımız Şükrü Başdeğirmen’in de ‘Isparta’nın dışına çıkmadan Isparta’ya hizmet edemeyiz’ sloganı ile iş gezilerimizin verimliliğini artırmak için sektörel çalışmalara özen gösteriyoruz. Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Birliği finansmanlı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Destek Programı (URGE) “Isparta Meyvesi Dünya Pazarında APPCHE” isimli projemiz kapsamında Fransa-Polonya Yurt Dışı Pazarlama Faaliyetini de başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Burada yaptığımız incelemeler gösterdi ki biz hem teknoloji hem de kaliteli üretim bakımından çok iyi durumdayız.

Ancak, Fransa ve Polonya Ispartalı meyve üreticileri ve ihracatçıları açısından önemli bir model. Biz bu örnekleri iyi değerlendirmeliyiz ve dünyaya gülümüz de olduğu gibi meyvecilikte de lider olduğumuzu göstermeliyiz. Gittiğimiz her yerde ülkemizi ve ilimizi anlattık ve gerek Fransa gerekse Polonya’daki yabancı işadamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri hayranlıkla dinlediler, bizimle her konuda işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirttiler. Bizler de onları ilimize davet ettik. Çalışmalarımızın sonucunda meyvecilik alanında ilimiz açısından olumlu gelişmeler bekliyoruz. “diye konuştu.