Gelecek dijital devlette

Geleceğimizi hızla biçimlendiren dijital devrimin, kamu yönetimi ve politikasına etkileri ile yarattığı fırsatların ele alındığı Kamu Yönetim Forumu (Kayfor15) Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde başladı. Dijital Çağda Kamu Yönetimi ve Politikaları üst şemsiyesi ile hayata geçirilen KAYFOR 15’in açılışına ”Yapay Zekâ” damga vurdu. Açılışa SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ve Nihat […]

Geleceğimizi hızla biçimlendiren dijital devrimin, kamu yönetimi ve politikasına etkileri ile yarattığı fırsatların ele alındığı Kamu Yönetim Forumu (Kayfor15) Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde başladı. Dijital Çağda Kamu Yönetimi ve Politikaları üst şemsiyesi ile hayata geçirilen KAYFOR 15’in açılışına ”Yapay Zekâ” damga vurdu. Açılışa SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ve Nihat Ayyıldız, Türkiye Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketi (TÜRKSAT) Genel Müdürü Cenk Şen, KAYFOR 15 Düzenleme Onur Kurulu Üyesi ve İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Okçu, akademisyenler, öğrenciler ve sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı.

”250 Akademisyen 200 Bildiri Sunacak”

KAYFOR 15 Düzenleme Kurulu Başkanı; SDÜ İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gül, İngilizce şekilde açılış konuşması gerçekleştirdi. SDÜ’nün uluslararası ölçek haline dönüştürdüğü KAYFOR 15’e, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarından üniversitelerin katıldığını söyledi. 4 ana tema ve 97 alt başlıkta gerçekleştirilen KAYFOR 15’te 200 Bildiri sunulacağını ifade eden Gül, şöyle dedi:
”Türkiye’de 79 devlet üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü bulunuyor. Bunların 74’ü KAYFOR 15’e katılıyor. Yine Türkiye’deki 15 vakıf üniversitesi de SDÜ’nün düzenlediği KAYFOR 15’e çok önemli düzeyde katkı sağlıyor. Ayrıca ABD’den Colombia ve Michigan State başta olmak üzere İngiltere, Rusya, Hollanda’dan evrensel düzeyde üniversiteler de katılım gösteriyor. 4 gün boyunca evrensel bilgi, kamu yönetimleri, sivil toplum örgütleri ile birlikte ”Dijital Çağ”ı tartışacağız. Sonuçları Türkçe ve İngilizce şekilde kitap haline getireceğiz ve hakemli dergilerde de yayınlayacağız.”

”Gelecek Dijital Devlet Sisteminde”

KAYFOR 15 Düzenleme Onur Kurulu Üyesi ve SDÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Okçu da ”Yapay Zekâ” konusunda baş döndürücü gelişmeleri ve ilham veren hikâyeleri anlattı. Sosyal paylaşım ağlarında ”Yapay Zekâ”ya ilişkin gördüğü ”Tanrım konuşmamız lazım” şeklinde bir mesaj gördüğünü anlatan Prof. Dr. Murat Okçu, sözlerine şöyle devam etti: ”Çok etkilendim. İlham aldım. Muazzam bir sözdü. Biz de SDÜ olarak tam da bunu yapıyoruz. Bizim artık ”Yapay Zekâ”yı konuşmamız lazım. Birleşik Arap Emirlikleri’nde ”Yapay Zekâ Bakanlığı kuruldu. Suudi Arabistan bir robota ‘Vatandaşlık’ verdi. Birleşmiş Milletler (UN), Haziran 2017’de; Lahey’de ”Yapay Zekâ Birimi” kurdu. Kosova’da ‘Dijital Diplomat’ atandı. Düşünün ‘Dijital Büyükelçi’ Danimarka yine ‘Dijital Büyükelçi’ atadı. Artık Avrupa’da Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri’nin yanı sıra yeni bir Komutanlık tartışılıyor: ”Dijital Kuvvetler Komutanlığı Sağlık’ta, Eğitim’de, Lojistik’te ”Artırtılmış Gerçeklik” uygulanıyor. Bu örnekleri sınırsız şekilde çoğaltabiliriz. Devlet, çok büyük bir meydan okumanın muhatabı durumunda şu an. Endüstri 4.0’ı kaçıramayız. Bu Türkiye Cumhuriyeti için hayati bir konudur. İşte biz şu an ABD, Avrupa, Rusya, Azerbaycan başta olmak üzere 10 ülke; 4 Bakanlık; 8 Genel Müdürlük’ün katılımı ile ”Dijital Çağ”ı konuşuyoruz. 13 farklı oturumu interaktif ortamda Dünya’nın dört bir köşesine taşıyoruz.

”-2.300’den fazla hizmet ‘E- Devlet’ Portalı’ndan sağlanıyor”

Türkiye Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketi (TÜRKSAT) Genel Müdürü Cenk Şen de sayısal dünyanın geleceği şekillendirmeye devam ettiğini söyledi.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencileri için ”sayısallaşan dünyanın en büyük nesli” şeklinde hitap eden TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Analog Dünya’da sayısal dönüşüm yaşanıyor. Yönetim değişiyor. Yöntem ve metodolojiler de ışık hızı ile evrim geçiriyor. Burada doğru iş akış süreçlerini ortaya koymaktan başka çaremiz yok. Çağ, hesap verebilirlik, şeffaflık, mekândan bağımsız hizmet vermeyi sağlıyor. Türkiye’de E- Dönüşüm 2008’de başladı. E- Devlet Portalı muazzam şekilde büyüyor. İnsanlar yerinden ayrılmadan daha az maliyetle ve hızlı bir şekilde hizmet alabiliyor. Bu gelişmeler hizmet sunan ve alanı dönüştürüyor. Davranış biçimlerini şekillendiriyor. E- Devlet’te şu an 2.300’den fazla hizmet veriliyor. Bu hizmet sunumlarının bin tanesi akıllı cep telefonlarından da sağlanabiliyor. 22 tane İl Müdürlüğü var. Yapay Zekâ desteğiyle daha doğru çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.”

“Dijital Geçişi İçselleştirmemiz Gerekiyor”

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan da Türkiye Cumhuriyeti’nin ”Dijital Çağ” dönüşümünü gerçekleştirmek zorunluluğunun bulunduğunu söyledi. Değişimin zor, meşakkatli ve sancılı bir süreç olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mehmet Saltan, ”anca bunu gerçekleştirmek zorundayız. Bizim için önemli olan dijitale geçişi hızlandırmak. Dönüşüm ve değişimi hazırlamaktır. 15. Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu’ndan güzel sonuçlar elde edileceği ümidini taşıyorum” dedi.

“İnsan Dehâsı ve Makine Zekâsı Tekil Olacak”

Bilişim Uzmanı, Girişimci Gökhan Yücel de bir gün insan dehâsı ile makine zekâsının tekil hale geleceğini öngördü. Kanser tedavisi başta olmak üzere hayatın her alanında bugün ”imkânsız” olarak tanımlanan her problemi ortaklıkla çözeceği kuramını ortaya atan Yüce, ”Yapay Zekâ Devleti Çağı”nın başladığını ifade etti.
Bugünün çocukları ve gençleri için ”Yapay Zekâ Nesli” tanımlamasında bulunan Yücel, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu alanda geç kalmamasını umut ettiğini söyledi.

“1500 Yıl Önce Cerîzmî Yazdı, Biz Unuttuk. Bize Unutturdular”

1500 yıl önce İslam topraklarında yaşayan bilim insanı Cerîzmî’nin ”Sibernetik’i bulduğunu belirten Gökhan Yücel, ”Ama biz o değeri unuttuk. Bize unutturdular. El Harezmi de aynı şekilde. Unuttuk. Onlar, işte andığım kaynaklardan ilham alarak gelişiyorlar”dedi.

Dünya’nın en büyük teknoloji şirketinin bütçesinin 3.9 trilyon dolar olduğunu dile getiren Gökhan Yücel, şöyle devam etti: “Apple’ın piyasa değeri 801 milyar dolar. Ekonomik olarak bakarsak Apple, Türkiye kadar Devlet. Yapay Zekâ Devleti Çağı başlıyor. Geç kalmamalıyız. Artık Yapak Zekâ nesli geldi. Yapay Zekâ’nın sosyal, ekonomik ve toplum mühendisliği etkilerini ölçmemiz lazım. Artık şu net bir gerçektir: ‘Bilgi’ değil ”VERİ ÇAĞI”ndayız. Endüstri 4.0’ın hammaddesi veridir. Bu alanda çalışanlar artık şunu söylüyor: 2045 yılında insan ve makine bir olacak. Yeni tekil olacak. Birbirini bütünleştirecek. Gözümüzü açmamız lazım. Oxford Üniversitesi ”İnsanlığın Geleceği Enstitüsü” kurdu. Sadece Yapay Zekâ konusuna odaklı. Cambridge, ”Ölümcül Risklerin Araştırılması Enstitüsü” kurdu. Bunlar lüks değil. Zaruret. Yapay Zekâ öğreniyor. Bir insan gibi öğreniyor. İnsanın yaptıklarının çoğunu yapıyor. Bir tek ruhu yok. İnsan dehâsı ile makine zekâsının birleşimi… O birleşim çok yakın. İmkânsızı başaracak. Kanseri de yenecek matematiksel ortaklık kuracak. Tüm bunları sağlamak için de Yapay Zekâ Devlet Sistemi yükselecek. 2030 yılında Yapay Zekâ’nın yarattığı değer 15.7 trilyon dolar olacak. Umudum Türkiye’nin geç kalmamasıdır. Türkiye’de 25 Yapay Zekâ şirketi var. Toplam ciroları 5 milyon TL.”

 

Exit mobile version