Eğirdir
Eğirdir’de Epirden’e yoğun ilgi
Eğirdir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Eğirdir 2015 Kızlar Plaj Voleybolu” haftasonu Eğirdir Altınkum Plajı’nda yapıldı. 9 takımın mücadele ettiği turnuvada şehit askerlerimiz ve polislerimiz için saygı duruşunda bulunuldu ve sporcular maçlara üzerlerinde “ŞEHİTLER ÖLMEZ, VATAN BÖLÜNMEZ” yazılı siyah formalarıyla çıktılar.
Epirden beach volley’in destek verdiği, TVF Plaj Voleybolu hakemlerinin yönettiği Eğirdir Epirden 2015 Kızlar Plaj Voleybolu Turnuvası büyük ilgi gördü. Özel olarak ışıklandırılmış Eğirdir Altınkum Plajı’nda hazırlanan sahada maçlar 31 temmuz 01-02 Ağustos tarihlerinde saat 18.00/24.00 arasında oynandı.
Eğirdir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Eğirdir 2015 Kızlar Plaj Voleybolu Turnuvası”nda ter döken ve “sıfır hatalı” dedikleri organizasyondan çok memnun kalan, plaj voleybolunu geleceğe taşıyacakları sözünü veren sporcu kızlar,“Hasan Uğur Epirden ve yanındaki değerli hocalarla Epirden Beach Volley gerçek bir Kolejdir” vurgulaması yaparken, Eğirdir Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Ömer Şengöl’e övgüler yağdırdılar. Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, “Halkımızın isteklerini yerine getirmeye devam ediyoruz. İlçemizin tanıtımı için önemli bir organizasyonu daha tamamlamış bulunuyoruz. Katılan sporculara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Plaj futbol turnuvası düzenleyerek Eğirdir’in tanıtımı için etkinliklere devam edeceğiz.” dedi.
Turnuva boyunca maçlardan arta kalan zamanlarda unutulmayacak anlar yaşadıklarını söyleyen sporcular, tüm genç kızları “Eğirdir Epirden Beach Volley”de plaj voleybolu oynamaya davet ettiler.
Turnuvaya katılan çiftler ilk olarak Belediye Başkanı Ömer Şengöl‘ü makamında ziyaret ettiler, Eğirdir hakkında bol bol bilgi aldılar.
Türkiye Epirden Beach Voley Kurucusu Hasan Uğur Epirden, “Eğirdir mükemmel doğasıyla, “elma”sıyla, temizliğiyle, muhteşem kumlu Altınkum plajıyla, Hayvanat Bahçesini içinde bulunduran Doğa Parkıyla, çiçeklerle donatılmış caddeleriyle ülkemizin cennet köşelerinden biri, aynı zamanda bir plaj voleybolu merkezi” diyerek Eğirdir’e övgüler yağdırdı. Eğirdir 2015 Kızlar Plaj Voleybolu Turnuvası, Meryem-Rojda çiftinin şampiyonluğuyla sona erdi.
Yaklaşık 1000 seyircinin izlediği final maçında rakipleri Yaren-Kardelen çiftini zevkli ve çekişmeli bir maçtan sonra 2-0 yenmeyi başaran Meryem-Rojda çifti “Ömer Şengöl-Naci Bayamlıoğlu Kupası”nı Belediye Başkanı Ömer Şengöl‘ün elinden aldı. Turnuvayı 2. bitiren Yaren-Kardelen “Nurhan Çiftçibaşı-Ömer Faruk Arkın Kupası”nı Eşref Çatal‘dan, 3. bitiren Özlem-Çilem “Baki Başarır-Ercan Küçüktuğsuz Kupası”nı Gökhan Saygı‘nın elinden aldı. Turnuva klasmanı şu şekilde oluşdu: 1.Meryem-Rojda, 2.Yaren-Kardelen, 3.Özlem-Çilem, 4.Şevval-Ecem, 5.Sinem-Güler, 6.Aslı-Ceren, 7.Gülsen-Büşra, 8.Gizem-Beyza, 9.Melisa-Merve.
Havadan helikopter kamerayla final maçı çekimi yapılırken, havai fişey gösterileri geceye ayrı bir renk kattı.
Eğirdir
Kovada kanalının temizlenmesine karar verildi

Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonunca alınan karar gereğince Eğirdir Belediyesi, Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü ve muhtarlarla yapılan istişare toplantısı Eğirdir Belediye Başkanlığı makamında gerçekleşti.
Toplantıya Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, İl Genel Meclisi Üyeleri Sezgin Özdoğancı, Süleyman Sarpdağ, Eyüp Doğan, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü Muavini Osman Erkan, Şube Müdürü Hüseyin Ergin, Erbaş, Makine ve İkmal Şube Müdürü Hayri Gölgeli, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanları ve Köy Muhtarları katıldı.
Yapılan istişareler sonucunca Eğirdir Gölü, Eğirdir Boğazova Köyleri ve Kovada Gölü’nü yakından ilgilendiren Kovada kanalının temizlenmesine karar verildi.
Yapılan bu önemli toplantı neticesinde Kovada Kanalının DSİ 18. Bölge Müdürlüğünce temizlenebilmesi için kanal güzergahı boyunca bulunan ve temizliğe engel olacak ağaçlar ile mekanik teçhizatın 01.12.2023 tarihine kadar kaldırılması akabinde Kovada kanalının temizliğinin yapılmasına karar verildi.
Eğirdir
Ulusal Elma Çalıştayı Eğirdir’de Başladı

Dünya elma üretiminde lider ülkelerden olan Türkiye’deki üretimin yaklaşık yüzde 26’sını yapan Isparta’da, 2. Ulusal Elma Çalıştayı bugün başladı. Eğirdir Meyvecilik Araştırma Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen çalıştay 2 gün sürecek. Çalıştayda Türkiye’nin elma endüstrisinin iç ve dış pazar rekabet gücünü artırmak için atılacak adımların tartışılarak , sektör paydaşlarıyla birlikte stratejik bir yol haritası oluşturması hedefleniyor.
Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Vali Baruş, Isparta’nın elmanın başkenti olduğuna vurgu yaparak düzenlenen çalıştayın elma üretimine ve milli ekonomiye katkı sunacağını belirtti.
“Isparta elma üretiminin Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 5 milyar 537 milyon Türk Lirası’dır”
Vali Baruş sözlerine şöyle devam etti: “Isparta sadece üretim miktarı bakımından değil, Eğirdir Gölü’nün oluşturduğu istisnai ekolojik özellikler sayesinde, üretilen elmanın kendine has tadı, aroması ve kalitesi ile de ülkemiz elma tarımı için çok önemli bir konuma sahiptir. Isparta, lezzetli elmaların hasattan sonra kalitelerinin korunması ve satışa hazır halde bulundurulması için kurulmuş toplamda 480.000 ton kapasiteye sahip 112 adet atmosfer kontrollü soğuk hava deposu varlığı ile depolama kapasitesi bakımından da Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. İlimizde, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olup elma üretimi yapan 7.947 çiftçimiz bulunmaktadır. Isparta elma üretiminin Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 5 milyar 537 milyon Türk Lirası’dır.
“Isparta Elması, coğrafi işaretini aldık”
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün ilkini 2012 yılında İlimizde düzenlediği I. Ulusal Elma Çalıştayı kapsamında, ülkemiz elmacılığının Pazar potansiyelinin geliştirilmesi için bir eylem planı hazırlandı.2012 yılından bu yana, Isparta olarak gerçekleştirdiğimiz birçok faaliyette bu planın içeriğine uygun olarak oldukça önemli işler başardığımızı belirtmek istiyorum. Eylem Planı’nda belirtilen; “coğrafi işaretlerle ilgili farkındalığın artırılması” kapsamında, Isparta Borsa Başkanlığımızın yoğun gayretleri oldu. 2020 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmalar semeresini verdi ve “Isparta Elması” coğrafi işaretini aldık.
Yine Eylem Planı kapsamında “Elmanın farklı ürünlerle işleme alternatiflerinin ortaya konulması” konusunda önemli bir yatırım gerçekleştirdik. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımızın “İş’te Kadın Güçlü Ekonomi” Projesi kapsamında; 2. Büyük elma üretici ilçemiz olan Gelendost’ta, üst teknolojiye sahip bir kurutma tesisi kurduk ve tesis şu anda bir kadın kooperatifimiz tarafından işletilmektedir.
Diğer önemli bir konu da; elma ve elma ürünlerinin iç ve dış pazarda tanıtılmasıdır. Bu konu da, üzerinde çalışılacak olan yeni eylem planının içeriğindeki maddelerden biri olacaktır. Her reklam ve tanıtım çalışması, elma ile ilgili olarak oluşturmak istediğimiz markanın kimliğine yapılan uzun vadeli bir yatırımdır. Bu bağlamda İlimizde, Eğirdir, Gelendost ve Senirkent İlçelerimizde “Elma Festivalleri” düzenlenmektedir. Bu festivallerin yanı sıra, özel sektör ve kamu kurum/kuruluşlarımız ülke düzeyinde düzenlenen fuarlara katılarak, İlimiz elmacılığının tanıtımına katkı sağlamaktadır.
Tanıtım konusunda yapılan önemli bir çalışmaya değinmeden geçmek istemiyorum. Isparta Ticaret Borsası, Isparta Elması’nın dünyaya tanıtımı amacıyla 6 farklı dilde bir film çekimi gerçekleştirdi. Söz konusu film, yayınlanmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde birçok noktaya ulaştırıldı.
“Elma üzerine yapılan çalışmalarda bilimsel verileri esas almak birinci düsturumuz olmalıdır”
Kıymetli Misafirler, Kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları olarak elma üzerine yapılan çalışmalarda bilimsel verileri esas almak birinci düsturumuz olmalıdır. İlimizdeki Üniversitelerimizin ve Enstitülerimizin elma üretimini ilgilendiren pek çok alanda karşılaşılan sorunların çözümü için ürettiği bilgileri referans kaynağı olarak almaktayız. II. Ulusal Elma Çalıştayı kapsamında, bu çalıştayın organizasyonunu gerçekleştiren Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitümüzün “Çalıştay Hatırası” olarak hazırladığı çantaların içerisinde; Enstitü tarafından yürütülen 82 adet projenin yer aldığı kitapçıklar “Elma” üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda neden Isparta’nın akla gelmesi gerektiğini çarpıcı bir biçimde açıklamaya yeterli olacaktır sanıyorum. Buraya kadar vermiş olduğum çalışma örnekleri, hedefi “Türkiye Elmacılığının Pazarda Rekabet Gücünü Artırmak” olan çalıştayın düzenlenmesi için en doğru adresin Isparta olduğunu göstermektedir.
Elma üretimi, işlenmesi ve pazarlamasının milli ekonomiye ve istihdama katkısını daha da artırmak amacıyla; sektörel bazda potansiyelimizi keşfetmek, sanayicilerimizin ve üreticilerimizin sorunlarına değinerek çözüm yolları geliştirmek ve bunları uygulamaya koymak için ilimizde zaman zaman toplantılar düzenliyoruz. Ülkemiz elmacılığının pazar payını artırmaya yönelik bir yol haritası oluşturmasını beklediğimiz bu geniş katılımlı çalıştaya katılan diğer illerimizde de elmacılığın gelişmesine katkı sağlayan örnek çalışma ve faaliyetler yürütüldüğünü yakından biliyorum.
Kayseri-Elma Çalıştayı; Karaman-Elma Standartları Çalıştayı; Niğde Uluslararası Elma Fuarı ve Elma Festivali; Denizli-Çivril Uluslararası Elma Tarım ve Kültür Festivali bu faaliyetlerden ilk aklıma gelenler. Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden; Karaman, Niğde, Denizli, Konya, Kayseri ve Antalya illerinden bu çalıştaya katılarak desteklerini esirgemeyen tüm sektör paydaşlarına, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerimizden bu çalışmaya katılan değerli akademisyen ve bilim insanlarına, birlikte hareket etme kabiliyetimizi güçlendirmeleri nedeniyle yürekten teşekkür ediyorum.
Biliyoruz ki; değişim ve başarı birlikte hareket edildiğinde gelir, amaçladığımız hedeflere işbirliği yaparak ulaşabiliriz. Elmanın Başkenti Isparta’mızda sizlerle bir araya gelmenin mutluluğunu ifade ederken, çalıştayımızın başarılı bir şekilde gerçekleşmesini temenni ediyorum. Çalıştay sonuçlarının ülkemiz meyveciliğine, elma ve elma ürünleri üretimini gerçekleştiren çiftçilerimize ve sanayicilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Siz Kıymetli Katılımcılara sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.
- Ulusal Elma Çalıştayı’nın açılış programına Vali Aydın Baruş’un yanı sıra Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şerif Özongun, Tarım ve Orman Bakanlığı Daire Başkanlığı, iş, meslek odaları ve sektör temsilcileri, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.
Çalıştay boyunca elma üretimi ve pazarlanması hakkında sektördeki tüm güncel konular ele alınarak, ortak çözümler bulunmasına katkı sağlayacak bir çok oturum gerçekleşecek.
Eğirdir
Böbrek ve organ nakli hastalarına umut oluyorlar

Uzun yıllardır Antalya’da faaliyet gösteren Akböhonder (Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği, Başkan ve dernek üyelerinden oluşan 30 kişilik kafile Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK’ün misafiri olarak Eğirdir’e geldiler.
Dernek, hasta ve hasta yakınlarına moral, sağlıklı bireyleri kaynaştırmak ve öncelikle organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla tüm il ve ilçelerde gezi faaliyetleri icra ediyor. Her yıl 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK’ün misafiri olarak Eğirdir’e geldiler.
‘Bizler Akdeniz Üniversitesi Hastanesi bünyesinde Akböhonder (Akdeniz Böbrek Has. ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Samiye Gökmen; ‘Eğirdir Belediye Başkanımızın daveti üzerine organ bağışı haftası kapsamında, organ bağışının önemine dikkat çekmek için ilçenizi ziyarete geldik, çok mutluyuz. Bu derneğimizi 1979 yılında Türkiye’nin ilk böbrek naklini yapan Mehmet Şahan bey 1994 yılında kurdu, kendisi 30 yıla yakın başkanlığını yaptı. Mayıs ayında çoklu organ yetmezliğinden tekrar böbrek bulunamadığı için kaybettik. Ve gün geçtikçe ülkemizde hasta sayısı artıp organ bağışı bekleyen çok sayıda insan var. Son yıllarda sebebini anlayamadığımız bir şekilde düşüşe geçti organ bağışı sayımız, insanların bu işi daha özenle araştırıp, inceleyip toprağa gidecek olan organların birkaç cana hayat olması için bağış yapması bizlerin dileği ve arzusu. Bizde dikkat çekmek amacıyla böyle illeri ve ilçeleri dolaşıyoruz. Yanımızda genelde arkadaşlarımız oluyor. Turan ve Bircan Çolak arkadaşlarımızda nakil olan arkadaşlarımız aynı zamanda derneğimizin üyeleri, aile gibiyiz zaten. Eğirdir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz misafirperverliğinden dolayı. Eğirdir halkının da bu konunun üzerine düşeceğine inanıyorum.’ İfadelerini kullandı.
Yüz nakli olan dernek üyesi Turan Çolak; ‘Herkes derneğimizi örnek alsın ki organ bağışının ne kadar önemli olduğunu anlatmak için milletimizi bilinçlendirdik. Ben istiyorum ki herkes organ bağışı yapsın, organ bağışı demek hayat demek, toprak alacağına 1 can alsın organı diyorum. Özellikle Eğirdir Belediye Başkanımız bizleri burada ağırladığı için, bizleri davet ettiği için kendisine çok teşekkür ediyorum.’ İfadelerini kullandı.
Böbrek nakli olan dernek üyesi Bircan Çolak ise; ‘2011 yılında böbrek nakli oldum, 11 yıl acılı bir süreç geçirdim, diyalize girdim, kadavra böbrekle nakil oldum. Çoğu halkımızın bağışladığı o böbreklerle mutlu oluyoruz, işte makineden kurtuluyoruz, ve sürekli duacıları oluyoruz. Nakilden sonra evlendik yuva kurduk, diyaliz dönemlerim çok zor oluyordu, en azından hayat kalitemiz arttı. Böbrekler toprak olacağına bizlere can oluyor, bizim gibi bir sürü hastamız var, onlar halen diyalizde bazıları. Haftanın 3 günü ve 4’er saat olarak diyalize girmek zorundalar. Ben kurtuldum, inanıyorum bütün arkadaşlarım nakil olur, bağışlanacak böbreklerle de o arkadaşlarımın da kurtulacağına inanıyorum. Eğirdir Belediye Başkanımızın bizi ağırladığı için çok teşekkür ediyoruz.’ İfadelerini kullandı.
Akböhonder Başkanı Samiye Gökmen son olarak verdiği mesajda; ‘Bizim dernek olarak kullandığımız slogan, ‘Bugün biz, yarın belki de siz.’ Ben gönüllü olarak bu işe başlayıp devam ettiren bir insanım. Ama benimde yarına ne olacağım belli değil, hiçbirinizin yarına ne olacağı belli değil, bunu dikkate alarak bu konu üzerine düşülürse çok daha güzel sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum.’ diyerek sözlerini tamamladı.
Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK ise yaptığı açıklamada; ‘Bugün Akdeniz Organ Nakli Derneğimiz ve üyeleriyle beraberiz. Tabi ki günümüzde artık kan bağışı, organ bağışı, çok önemli hale geldi. Dolayısıyla bir sevap işlememiz gerekiyorsa, hayır yapmamız gerekiyorsa. Belki en büyük sevaplardan birisi de bu, bir cana hayat vermek, onun sürdürebilirliğini sağlamak çok önemli dolaysıyla. Ben bu derneğimizin faaliyetlerinde kendilerine başarılar diliyorum. İnşallah kamuoyunun daha duyarlı hale gelmesi bizim için çok önemli. Türkiye sağlık açısından artık dünyada söz sahibi olan ülkelerden birisi. Organ nakliyle ve bağışlarla biz bunu güçlendirerek daha kaliteli ve insanlarımıza hayat verme anlamında bir gayret içerisinde olmamız gerekiyor.’ İfadelerinde bulundu.
Akböhonder Başkanı Samiye Gökmen ve 30 kişilik dernek üyeleri Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK’e misafirperverliği nedeniyle teşekkür ederek Eğirdir’e hayran bir şekilde ilçeden ayrıldılar.
-
Isparta1 gün önce
Isparta’da Bugün Vefat Edenler
-
Isparta3 gün önce
24 yaşında kazada hayatını kaybetti
-
Isparta1 gün önce
Isparta 32 Spor mağlup dönüyor
-
Isparta1 gün önce
Isparta’da cinayet
-
Isparta1 gün önce
Isparta’da 2 ayrı kaza: 2 ölü
-
Isparta1 gün önce
Isparta’ya Şehit ateşi düştü
-
Isparta1 gün önce
Otomobil ters döndü
-
Isparta1 gün önce
Isparta’da sobadan 2 kişi zehirlendi