Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bilgiç: “CHP’nin tutumu reformları geciktirdi”

AK Parti Isparta Milletvekili

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “CHP’nin tutumu reformları geciktirdi” dedi.

Bilgiç, bir soru üzerine bütçe görüşmeleriyle ilgili şöyle konuştu:”Başbakanımız muhalefet partilerinin genel başkanlarıyla görüştü. MHP buna ‘tamam’ dedi. CHP rıza göstermedi. HDP, ‘muhalefetimizi yaparız’ dedi. Böylece bütçe görüşmeleri gelecek yıla sarktı.”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı seçildikten sonra ilk kez Isparta’ya geldi. İlçe ve belde teşkilatlarına teşekkür ziyaretleri gerçekleştiren Bilgiç, Isparta’da katıldığı bir yerel televizyon programında 2016 bütçesine ilişkin soruyu yanıtladı. Bilgiç, 2016 yılı bütçesinin, 19 günlük yoğun çalışma takvimiyle çıkarılmasının mümkün olabilecekken CHP kanadının olumsuz tutumu nedeniyle bütçe görüşmelerinin gelecek yıla sarktığını bunun da mali reformların gecikmesi anlamına geldiğini ifade etti.

CHP’NİN TUTUMU BİZİ ÜZDÜ

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kendisine aralık ayında belirlenecek takvim içinde hem plan bütçe hem genel kurulda asıl bütçeyi yetiştirip yetiştiremeyeceğini sorduğunu belirten Bilgiç, “Başbakanımıza yetiştirebileceğimizi söyleyip program taslağını kendisine arz ettim. 3 Aralık Perşembe sabahı başlayıp 26 Aralık tarihinde Genel Kurul’da tamamlayıp raporu yazarak Cumhurbaşkanımıza arz edebileceğimizi söyledim. Bunun üzerine Başbakanımız muhalefet partilerinin genel başkanlarıyla görüştü. MHP buna tamam dedi. HDP, ‘muhalefetimizi yaparız’ dedi ama CHP buna rıza göstermedi. Bu beni gerçekten üzdü. Bütçe üzerinde 19 günlük bir mesai bütçe üzerindeki tüm eleştirilerin yapılabileceği bir süreç. CHP bunu başka bir şeyle bağlamak istedi. ‘Kesin Hesap Cetveli Komisyonu kurulsun onun başkanlığı muhalefete verilsin ona rıza gösteririz’ denildi. Böyle bir şey olmaz. Bütçe Kanunu içine başka bir şey koyamazsınız. Plan Bütçe Komisyonu, anayasal bir komisyondur görev ve yetkileri Anayasa’da tanımlanmıştır. Bu yetkileri iç tüzük değişikliğiyle başka yere aktaramazsınız. Bizim 7 senedir gündemimizde zaten Plan Bütçe Komisyonu altında iki daimi komisyon kurma fikri vardı. Bunlardan biri kesin hesap alt komisyonuydu. Plan Bütçe altında daimi alt komisyon oluşturmadan bağımsız bir kesin hesap komisyonu kurmak için Anayasa’da iç tüzükte değişiklik yapmanız gerekiyor. Bunu kendilerine ifade ettim. Bunu bir pazarlık konusu yapmak yanlış.”

MALİ REFORMLAR GECİKECEK

Bekleyen son derece önemli mali reformlar olduğunu bunların yasama süreçlerini halledilmesi gerektiğine vurgu yapan Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Beyannamemizde yer alan taahhütlerimiz var. Taşeronlara, asgari ücretliye, emeklilere, polise, askere, çiftçiye, yönelik taahhütlerimiz var. Vatandaşlarımızın bir an önce çıkmasını arzu ettiği düzenlemeler var. CHP’nin bu tutumuyla, yine çıkacak ama 3-4 ay ötelenmiş oldu. Aralık ayında hızlı programla bitireceğimiz bütçe, mart sonuna kayacak. Gündemde bir çok konu var. Tüm bunların içinde zaman kaybı yaşıyoruz. Biz komisyon olarak hazırdık. Günde ortalama 18 saat çalışmanın öngörüldüğü bir takvim hazırlamıştık.”

GEÇİCİ BÜTÇE HAZIRLANDI

Doğru olanın milletin menfaatinden yana tavır almak olduğunu kaydeden Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğru olan taammüllere uygun Meclis’i çalıştırmaktı. Ama iç tüzük, Meclis çalışmalarını engellemeye o kadar çok boşluk bırakmış ki; her 10 dakikada usul tartışmasıyla Meclis çalışmasından yarım saat çalışıyorsunuz. Hal böyle olduğu için şu anda geçici bütçe kararı verildi. Geçici bütçe yazıldı. Bu 5 maddelik bir bütçe. Cetveller yok. Bir önceki bütçeni kalemlerinde bir takım artışları öngören ve Bakanlar Kuruluna yetki veren bütçe. Daha öncede örnekleri var. Bunu komisyondan geçireceğiz. Sonra da ocak şubat mart ayında asıl bütçeyle ilgili görüşmeler yapılacak. Ama milletimiz için zaman kaybı olacak.”