Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAKA, Bölgenin En Büyük Kerevit Fabrikasında

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya, Isparta ve Burdur’un önemli su ürünlerinden kerevitin üretimi, pazarlaması ve sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Eğirdir Gölü’nde kerevit kuluçkahanesi kurulacak projeye destek veren BAKA, Şahlanlar Gıda’nın kerevit ve balık işleme tesisinde sahadaki çalışmalar ile sorunları yerinde görüp inceleyerek çözüm önerilerini ele aldı.

Görüşmede; tatlı su istakozu olarak bilinen kerevit başta olmak üzere su ürünleri konusunda sürülen çalışmalar, su ürünleri potansiyelinin yeterince değerlendirilmemesinin önündeki engeller, tanıtım eksikliği ve geçmişteki hatalarla yaşanan gerilemenin önüne geçilmesi için yapılacaklar ele alındı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM’e bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’nün Eğirdir’deki kerevit üretiminin 1985 öncesindeki gibi 2 bin 500 tona çıkmasını hedefiyle Türkiye’nin ilk kerevit kuluçkahanesini Eğirdir’de kurulmasını sağlayacağı projesine destek veren BAKA, Göller Bölgesi’nin önemli sektörlerinden su ürünlerine yönelik yerinde tespit çalışması gerçekleştirdi. BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN ile Isparta YDO Koordinatörü Ali Galip BİLGİLİ, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Meclis Başkanı Osman ŞAHLAN ile sahibi olduğu kerevit işleme ve pazarlama konusunda en köklü firmalardan biri Şahlanlar Gıda’da biraraya geldi.

KEREVİTİN ÜRETİMİNE VERDİĞİ DESTEKLER İÇİN BAKA’YA TEŞEKKÜR

Su ürünleri ve gıda üzerine faaliyetler yürüten firmanın çalışmaları hakkında bilgi veren Osman ŞAHLAN, Göller Bölgesi’nin su ürünleri potansiyelinin yüksek olduğunu, tanıtım eksikliği ve değişik nedenlerle geçmişteki hatalar sonunda gerileme yaşandığını, yeterli üretim olmaması nedeniyle talebin tam karşılanamadığını anlattı.

Avlanmasından, işlenmesi ve pazara sunulmasına kadar yöre halkına istihdam sağlayan kerevitin üretimine verdiği destekler için BAKA’ya teşekkür eden ITSO Meclis Başkanı ŞAHLAN, denetimlerin çok sıkı olması ve standartların sağlanıp üretimlerin düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek, Göller Bölgesi başta olmak üzere aldıkları kerevitleri (tatlı su istakozu) ihracata hazır hale getirdiklerini ve kerevitin lüks bir su ürünü olarak önemli ihraç ürünü olduğunu kaydetti.

Şahlanlar Gıda’nın kerevit ve balık işleme tesislerini gezdirdiği BAKA ekibine, kerevit ile başta levrek ve alabalık olmak üzere tatlı su balıklarının nasıl işlendiğini anlatan Osman ŞAHLAN, İsveç, Avusturya, Polonya, ABD, Kanada ve Çek Cumhuriyeti’ne ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.Rusya ve Ortadoğu’nun yeni hedef pazarları olduğunu vurgulayan Osman ŞAHLAN, Malezya’da da elma talebinin yüksek iyi bir pazar olduğunu ifade ederek BAKA ile birlikte çalışma gerçekleştirmek istediklerini vurguladı.

‘BAKA, SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ÖNEMLİ ORTAK’

BAKA’nın daima kalkınmaya katkı sağlayacak işadamları, yatırım ve yatırımcının yanında olduğunu, sorunların çözümünde önemli ortak olarak çalışmasını sürdüreceğini belirten Genel Sekreter Tuncay ENGİN, yatırımcılara doğrudan destek vermek amacıyla kurulan BAKA’nın istihdam ile kalkınmaya katkı sağlayan yatırım ve yatırımcılara sorunlarının çözümü, engelleri aşmalarında her zaman destek olmaya hazır olduğunu kaydetti.

Görev alanı Antalya, Isparta, Burdur illerinde ürünlere yeni pazarlar oluşturulması konusunda çalışmalar sürdürdüklerini hatırlatan Tuncay ENGİN, BAKA’nın görevinin sadece bazı projelere maddi destekler vermek olmadığını daha önemli görevleri arasında bölgenin yatırım ile iş imkânlarının yurtiçi ve yurtdışında ilgili kurumlarla işbirliği içinde tanıtılması olduğunu, yatırımcılara teknik destek sağlamak ve karşılaşılan bürokratik engellerin çözümü için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.