Süleyman Demirel Üniversitesi Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Kulübü tarafından Ahıska Türkleri Sürgününün 71. yıldönümü dolayısıyla “Bir Soykırım Hikâyesi: Ahıska Türkleri Sürgünü” konulu bir konferans düzenlendi. Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Kulübü Başkanı Bilal Karaduman, Ahıska Türklerinin yaşadığı sıkıntılara değinerek bu sıkıntıların ele alındığı konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Daha sonra konferansını vermek üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Suat Kolukırık, Ahıska Türklerinin sürgün yıllarında ve sonrasında yaşadığı coğrafyalardaki sorunları aktardı ve Stalin’in emriyle Ahıska bölgesinin Türk ve Müslüman kimliği değiştirilerek bu sürgünün jeopolitik hesaplar ve Türkiye sınırına olan yakınlığından kaynaklanan nedenlerle yapıldığı söyledi. Ahıska bölgesinde yaşayan Türklerin sürgünü sırasında 17 bin kişinin öldüğünü, 90 bin 588 kişinin de yurdundan edildiğini belirten Prof. Dr. Kolukırık, 1944 yılından itibaren farklı ülkelerde yaşamlarını devam ettirmek zorunda kalan Ahıska Türklerinin uluslararası alanda yeteri kadar gündeme gelmediğine dikkat çekti.
Ahıskalıların tarihsel süreç içerisinde anavatanına dönmek için mücadele verdiğini de ifade eden Kolukırık, Ahıska Türklerinin Türkiye’ye bağlanmayı istediklerini ve bu isteklerinin de bazı çevrelerce tehlikeli görüldüğünü kaydetti.