Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

1000 yenidoğan bebeğin 3’ünde işitme kaybı

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Yenidoğan İşitme Tarama Sertifikasyon Eğitimi Kursu düzenlendiIsparta İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Ayşegül GöçerliKaratekeli ve program sorumlusu Fatma Aras tarafından organize edilen kursun eğitimleri Prof. Dr. Murat Yarıktaş ve Uzman Odyolog Emine Metin tarafından verildi. Isparta merkezindeki özel ve devlet hastaneleri ile ilçe devlet hastanelerinden katılan 20 kursiyere teorik eğitim haricinde hasta başı uygulamalı pratik eğitimler de verildi.

Sağlık Bakanlığı İşitme Tarama Programı Saha Koordinatörü Prof. Dr. Murat Yarıktaş kurs ve program ile ilgili şunları söyledi: “Her 1000 yenidoğan bebeğin 3’ünde işitme kaybı görülmektedir. Bu hastalar ilk 1 ayda işitme taraması programında gerekli testlere tabi tutulur, işitme kaybı şüphesi varsa referans hastanelerine (SDÜ Ar. Uyg. Hastanesi bölgesinde referans hastanedir)gönderilerek ayrıntılı işitme değerlendirmeleri sonucunda, ilk 3 ay içinde tanısı konularak işitme rehabilitasyonuna başlanabilirse normal duyan çocuklara yakın işitme ve konuşma gelişimi olabilmektedir. Bunun için ilk 2 yaş çok önemli, maalesef 4 yaşından sonra işitsel gelişme durduğu için yapılabilecekler çok azalmaktadır. İlk 3 ayda tanı konmalı en geç 6. ayda işitme rehabilitasyonuna başlanmalıdır. Bunun için Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu İşitme Tarama Programı ile işitme kaybı şüphesi olan bebekler tespit edilmekte, tedavi gerekiyorsa gecikmeden rehabilitasyona başlanmaktadır. Isparta’daki tüm hastanelerimizde bu testlerin standardizasyonunu sağlayabilmek için Sağlık Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda gerçekleştirilen bu kurs ile kursiyerlerimize hem teorik hem de pratik eğitim verildi. Şüpheli hastalar referans hastanesi olan hastanemize yönlendirilirse gerekli tedavilere vakit geçmeden başlanabilir, normal duyan çocuklara yakın işitme-konuşma gelişimi sağlanabilir”

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Şube Müdürü Dr. Ayşegül GöçerliKaratekeliise, işitme kaybının çocukların konuşma ve dil gelişimini, psikolojik ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, “Yapılan araştırmalarda ilk 6 ayda işitme kaybı tanısı konup işitme rehabilitasyonu sağlanmış bebeklerin, 7 ay ve sonrasında tanılanan bebeklere göre alıcı ve ifade edici dil becerileri daha iyi bulunmuştur. İşitme kaybı tanısının konma yaşı geciktikçe hastanın dil ve konuşma gelişimi yaşıtlarına göre daha yavaş, yetersiz olmaktadır.Erken teşhis çok önemlidir.İşitme taramalarının amacı işitme kaybının ilk aylarda erkenden tanısını koymak, çocuğun konuşma gelişim dönemini kaçırmadan işitsel rehabilitasyonu sağlamaktır” dedi.

Karatekeli, Isparta’da 4 kamu hastanesi, 3 özel hastane ve 1 üniversite hastanesi olmak üzere 8 tarama merkezi bulunduğunu ifade ederek, “SDÜ aynı zamanda referans merkezi ve bölge sertifikasyon merkezidir” diye konuştu.