Isparta Ekmeği

Yazarlar - Temmuz 29, 2020 7:58 pm A A

Geçenlerde fırın işleten bir arkadaşımla oturmuş konuşuyorduk. Laf arasında ekmeğe yetişemiyoruz deyince tuhaf gelmiş olmalı ki nasıl yanı demiş bulundum. Arkadaşım benim cahilliğime gülüp devametti. Meğer Isparta ekmeği denen ekmekler her gün Dinar-Afyon-Denizli-Burdur ve Antalya’ya kamyonlarla gönderiliyor ve oralarda da sevilerek tüketiliyormuş.

O aynı konu üzerine konuşurken bende çocukluk günlerime gittim. Cefakâr annelerimiz esmer (tam buğday unu) undan ve ekşi maya ile yapılan ekmekten, mahalle fırınında pişirtirdi. O sıcak ekmek kokusunu unutamam. Bu ekmek hemen bayatlamaz, günlerceyenirdi. Kadınların işleri çoğalıp, fabrikasyon ekmeğe mecbur kalınca bir süre sessizce bekledik.1980 ‘li yıllarda birkaç fırının deneme amaçlı yaptığı üretim tutulup, önlerinde uzun kuyruklar oluşunca tekrar çocukluğumuzdaki eski günleri hatırladık. Çoluk-çocuk severek yediğimiz ekmeği İzmir’deki kayınpederime götürdüğümüzde ‘’bu ekmek değil, pasta gibi bir şey ‘’demişti. Bizde madem seviyorlar diye düşünüp, bundan sonra hediye yerine Isparta ekmeği götürür olmuştuk.

Biliyorsunuzdurfabrikasyon denilen hızlı üretilen beyaz ekmek, unun içindeki kabukların elenmesiyle fakirleşiyor, kimyasal maya ilavesiyle alındığı gün tüketilmesi gerekiyor. İlk gün pamuk gibi olan ekmek, takip eden günlerde tadı da bozuluyor, ayrıca ufalanmaya başlıyor. Zaten kullan-at denilen popüler kültür de her gün taze ekmek alınmasını, bayatlayan ekmeğin çöpe atılmasını uygun gördüğünden bu ekmek, hızlı yaşayan ve sağlığını düşünmeyen insanların hoşuna gidebiliyor.

Isparta ekmeğinin sınırlarını aşıp, çevre illere gönderilmesi onun artık bir marka olduğunun kanıtıdır. Burada Isparta insanının kültürüne-geleneğine sahip çıkması ne kadar güzelse, fırın işçilerinin ve ustalarımızın markamıza sadık kalarak üretimi sürdürmeleri o kadar önemlidir.İslamköy ekmeği zaten bir miktar biliniyordu ancak Isparta ekmeğinin bu şekilde her gün düzenli olarak çevre illere taşınması gerçekten hoşuma gitti. Elbette bu markanın korunması da ayrı bir önem arz ediyor. Böylece Isparta ekmeği üreten ustalarımıza ağır bir yük yüklenmiş gibi gözüküyor. Sonuç olarak Isparta ekmeğinin bu günlere taşınmasında emeği geçenleri yürekten kutluyorum.

Yazarlar - 7:58 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

SON TWEETLER