Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tedbirleri almaya hazırız oyunlar serbest bırakılsın

Oyunlar serbest bırakılmadığı için

Oyunlar serbest bırakılmadığı için zor durumda olan kahveci esnafı, tüm Türkiye’de düzenlenen eş zamanlı basın toplantısıyla kepenk kapatma noktasına geldiklerini belirterek, hükümetten beklentilerine yanıt vermelerini istediler. Açıklamaya oda başkanlarıyla birlikte destek veren IESOB Başkanı Ahmet Tural da mağduriyetin son bulması için tedbirlere harfiyen uyulması kaydıyla kahvehanelerde oyun yasağının kaldırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler Büfeciler Federasyonu Başkanlığının öncülüğünde, tüm Türkiye’de kahveciler odası başkanları tarafından eş zamanlı basın açıklaması yapıldı. Isparta’da, kahveci esnafının katılımıyla Oda Başkanı Ramazan Şişman tarafından Esnaf Odaları Birliği binasında okunan basın açıklamasına, Birlik Başkanı Ahmet Tural ve diğer oda başkanları da destek verdi.

OYUN OLMAYINCA MÜŞTERİ GELMİYOR

Isparta Kahveciler Odası Başkanı Ramazan Şişman “ Covid-19 salgını nedeniyle, virüsün halk sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak maksadıyla Hükümetimizce alınan tedbirler doğrultusunda 16 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın 81 il Valiliğine göndermiş olduğu genelgesi ile kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, İnternet kafeler, playstation ve oyun salonlarının faaliyetleri geçici olarak durdurulmuş, normalleşme adımları doğrultusunda da 01 Haziran 2020 tarihinde kahvehane, kıraathane, kafe, çay bahçesi işyerlerimiz oyun oynatılmaması kaydıyla tekrar faaliyetlerine başlamış olup İnternet Kafe ve Playstation Salonları ise 01.07.2020 tarihinde faaliyete geçti. İnsan sağlığı konusunda Hükümetimizin almış olduğu tüm tedbirleri saygıyla karşıladığımızı da açıkça belirtmek isteriz. Kahvehanelerimiz yaklaşık 500 yıllık bir kültürden gelmektedir. Vatandaşlarımız stres atmak, arkadaşlarıyla beraber hoşça zaman geçirmek için okey, tavla, oyun kağıdı vb. oyun oynamak için işyerlerimize gelmektedir. Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz işyerlerimize gelmemekte bu nedenle açılan kahvehanelerimizde esnafımız günlük masraflarını dahi karşılayamamaktadır. Öte yandan bu zorlu süreçte işyerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK primlerimiz, elektrik, su, personel, doğalgaz giderlerimiz devam etmekte olup, mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır” dedi.

EN FAZLA MAĞDUR OLAN KAHVECİ ESNAFIDIR

Anayasanın 173. Maddesine göre devleti, esnaf ve sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla yükümlü olduğunu anımsatan Şişman “Türkiye genelinde 100 binden fazla esnafımız sadece günlük kazancıyla yaşamını idame ettirmekte, yanında çalışanlarının ücretlerini de günlük yevmiye olarak ödemektedir. Mevcut koşullar altında esnafımız bu haliyle işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez ve neredeyse tamamen kepenk kapatma noktasına gelmiştir. Covid-19 salgınından şüphesiz en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane işletmecileridir. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören ve maddi olarak çok zor duruma düşen esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir. Bu durumdan etkilenen esnafımıza kira yardımı yapılması, Esnafımızın yanında çalışanlarının ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmesi, Birikmiş olan elektrik, su, doğalgaz faturalarının yıl sonuna kadar ertelenmesi, Esnafımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primleri ve vergilerin Devletimizce ödenmesini ve tüm kredi borçlarının yıl sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

SORUNLARIMIZA ÇARE BEKLİYORUZ

Kahvehanelerimizde hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edildiğini kaydeden Şişman “ Bu konuda esnafımızca tüm önlemler alınmıştır ve alınmaya da devam edilmektedir.

Kahvehanelerimizde oyun oynatılmasına izin verilmesi halinde Devletimizde öngörülecek olan tüm tedbirleri de eksiksiz olarak alacağımızı da ayrıca belirtmek isteriz. Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün işyerleri normalleşmişken sadece kahvehanelerimizde okey, tavla, oyun kağıdı, bilardo vb.oyunların halen oynatılmamasını kahvehane esnafı olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz. Gerekli tedbirler alınmak suretiyle kahvehanelerimizin tamamen normalleşmesi, yukarıda bahsi geçen ekonomik taleplerimizin karşılanmasını, başta Sayın CUMHURBAŞKANIMIZ olmak üzere, İlgili Bakanlıklarımızdan talep ediyor, bir an önce bu sorunlarımıza çare bulunmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

ŞİŞMAN’DAN SİTEM

Bu süreçte yalnız bırakıldıklarına ilişkin sitemini de dile getiren Şişman “Asıl bizi üzen durum bu süreçte yalnız bırakılmamız olmuştur. 3 ay kapalı kaldık. Oyunlara izin verilmediği için de3 aydır iş yapamaz haldeyiz. Bu süreçte ilimizde siyasi parti il başkanlarından milletvekillerinden halimizi soran oldu ama hiç sormayanlar da oldu. Kahveci esnafı kadirşinastır. En azından manevi desteklerini alabilseydik kahveci esnafı biraz olsun moral bulabilirdi. Bu sitemimi de buradan dile getirmek istedim. TESK, konfederasyonumuz, ilimizde Birlik Başkanımız bu süreçte bizi yalnız bırakmadı, taleplerimizi Ankara’da dile getirdiler. Birlik Başkanımız Ahmet Tural her daim yanımızda oldu. Zor durumda olan kahveci esnafına yardım elini uzattı. Bundan dolayı da Başkanımıza ve oda başkanlarımıza federasyonumuz ve üyelerimiz adına teşekkür eder, katılımlarınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

KAHVECİ ESNAFININ MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİDİR

Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural da diğer oda başkanlarıyla açıklamaya destek verdiklerini belirterek “Hepinizin bilindiği gibi Covid-19 salgını nedeniyle, alınan tedbirler en çok esnafımızı olumsuz yönde etkilemiş, esnaflar arasında en çok etkilenen kesim kahvehane kıraathane esnafımız olmuştur. 16 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle kahvehane, kıraathaneler kapatılmıştı. Normalleşme süreciyle birlikte 1 Haziran da yeniden açılmıştı. Ancak oyunlara serbestlik tanınmaması nedeniyle kıraathaneler boş kalmış, esnafımız giderlerini karşılayamaz duruma gelmiştir. Bugün de, diğer oda başkanlarımızla birlikte tedbirlerin alınması ve bu tedbirlere harfiyen uyulması kaydıyla kahvehanelerde oyun yasağının kaldırılması için, Türkiye’de eş zamanlı yapılan bu açıklamayı desteklediğimizi ifade etmek istiyorum. Birçok sektörde tedbir yasakları kaldırılmış, son olarak halı sahalar da açılmıştır. Hükümetimizden bir an evvel kahvehanelerde oyunların serbest bırakılma kararının verilerek, esnafımızın mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.